Annonce

Annonce

Svar: Grovere grød og mos


4. januar 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål, som jeg vil forsøge at besvare i den rækkefølge de stilles :)

Det lyder som en god idé, at du stadig lader grøntsagsmosen være lidt cremet i konsistensen. Det vil gøre det lettere for hende at spise den - få den ind i munden, bearbejde den og synke den - og det vil også være en god idé i forhold til hendes alder og mave-tarmmæssige modenhed og evne til at nedbryde føden bedst muligt. De fleste børn vil først omkring 7 måneders alderen være parate til at man begynder at mose grøntsager med gaffel og gør den gradvist grovere :) Det er af samme grund også vigtigt, at du stadig koger alle grøntsager osv. da det hjælper hende med at nedbryde føden bedst muligt :)

Når jeg anbefaler grød til morgen og grøntsagsmos to gange dagligt, så er det fordi det på sigt kan være svært at få grøntsager nok i hende, hvis det kun tilbydes om aftenen. Hun har brug for en stor variation af grøntsager og de vitaminer, mineraler osv. der er i netop grøntsager, og ofte vil hun naturligt få en del gryn og flager - ikke bare via grød, men også via brød, som hun naturligt vil komme til at spise mere af hen af vejen. Lige nu er der dog ikke nogen problemer i, at du tilbyder hende både grød og grøntsager til frokost, og du kan f.eks. med fordel variere mellem øllebrød og grøntsagsmos til frokost, fordi det også kan være med til at vænne hende til rugbrødssmagen - på sigt vil rugbrød netop ofte være en af ingredienserne til frokost :)

Tommelfingerreglen er, at hun ikke bør få mere end 2 grødmåltider dagligt, resten af hendes indtag bør være grøntager, kød, fisk, frugt, bær, så hun får så stor en variation som muligt dagen igennem. Når hun bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med to grødmåltider dagligt - morgen og eftermiddag - og grøntsager, kød og fisk kan hun så tilbydes frokost og aften, og frugt og bær kan ...


Annonce

... være mellemmåltider...

Hun må gerne få pastinak, selvom hun endnu ikke er blevet 6 måneder. Pastinak kan dog have en lidt speciel smag, så det kan være en god ide at blande det i f.eks. lidt kartoffelmos :)

Mad i hånden anbefaler jeg først fra 6 måneders alderen. Her kan gives bløde frugtbåde, ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende. Det er vigtigt, at du ikke giver f.eks. æblebåde, rå gulerod og lignende, fordi de knækker meget nemt og derfor kan sætte sig fast i halsen. Det er også vigtigt, at hun altid er under opsyn, når hun sidder med noget i hånden selv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det kræver meget stor koncentration og også stor teknik, at kunne føre hånden (og dermed maden) op til munden, sidde og sutte, smaske og gnaske, synke det hun får i munden osv. Og det skal hun naturligt have tid til at lære. Nogle forældre vælger at bruge en babyfeeder, frugtsut eller frugtnet, som er en lille beholder/net, som du kan komme frugt og grønt i, og som hun så kan sidde og sutte på. Det giver naturligt ikke samme fornemmelse og samme mundmotoriske styrke og tilvænning, som at sidde med maden direkte i hånden/munden, men hvis alternativet er, at barnet ikke får lov til at sidde med noget, fordi man er bange for fejlsynkning, så kan det være en idé :)

Det er super godt, at hun er så glad for at spise og hun lyder til at tage rigtig godt imod alt, hvad du tilbyder. Det er rigtig dejligt - du må dog stadig gerne tilbyde hende vante fødevarer, så hun ikke får alt for meget nyt på en gang, det kan nogle gange gøre, at hun kommer til at føle sig presset og bliver for "overrumplet" og derfor kan begynde at afvise skemaden... derfor er det vigtigt, at du forsøger at tage det i det tempo, som hun virker til bedst at kunne kapere :) Der er masser af tid til at introducere nye fødevarer, nye smage og ny konsistens....

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce