Svar: Opfølgning på lillebrors søvn
Kære L
Tak for dit brev :)
Jeg tænker ikke, at lillebror vågner om natten med "mareridt", fordi I sidder hos ham om aftenen.. Det hænger sandsynligvis sammen med alder og den udvikling, som han går igennem nu.
Rigtig mange børn vil omkring 2.5 års alderen have en periode, hvor de begynder at blive bange for forskellige ting - f.eks. bange for mørke, og de kan derfor have brug for lidt lys på værelset eller uden for døren. Ikke noget som appellerer til vågenhed, men som dog giver lys nok til, at de kan orientere sig, når de vågner om natten. Det kan være beroligende for dem, at de kan se, at de er i deres seng, på værelse, de kan se reolen, legetøjet osv. og dermed blive betrygget i, at alt er okay - de er ikke i drømmen...
Når det så er sagt, så kan det dog godt tænkes at behovet for jeres hjælp om natten godt kan hænge sammen med, at I sidder hos ham til han falder i søvn - og hvis han var i stand til at kunne falde i søvn på egen hånd og uden jeres tilstedeværelse, så ville det også kunne gøre det lettere for ham at komme videre i søvnen om natten, når han vågner, uden at han behøvede jeres hjælp.... det er ikke sikkert, men der kan godt være en sammenhæng her.
Det kan godt være et forsøg værd at minimere behovet for jer om aftenen - og i første omgang fjerne jeres hænder, så I begynder at slippe hånden og undgå for meget "håndspålægning" på ham... Hvis han er meget afhængig af jeres hånd, kan det være en god idé at indføre en godnathistorie, hvor han er nødt til at slippe jeres hånd, hver gang I skal skifte side og læse videre. Så det bliver mere spændende og vigtigt at høre og følge med i historien end at holde hånd og I kan så gradvist forlænge tiden, hvor I læser og før I holder i hånd igen....
Samtidig med at I fjerner jeres hænder, så kan det være en god idé, at I erstatter med en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende - så han får en ...
... substitut for jeres hænger, men stadig har noget at putte sig med, som han kan holde i, knuse og kramme...
Det kan være nødvendigt, at I fjerner jeres hænder, før I fjerner jer selv... Jeg forstår derfor også godt jeres bevæggrunde for at lægge jer ved siden af engen uden at synge eller holde på ham... men tænker, om det ikke ville være bedre at bruge strygetøjmetoden nu. Ved at bruge den metode, så er I til stede, han kan se jer fra sin seng og han kan på den måde være tryg ved, at I ikke forsvinder - samtidig med at der er større afstand mellem jer, han ser at I har noget kedeligt praktisk at lave og ikke bare ligger og venter på at han skal falde i søvn.. og så giver den metode jer mulighed for at gå lidt frem og tilbage på sigt, fordi I henter en ny skjorte der skal stryges eller lignende. Så I har et formål med at gå frem og tilbage.
Hvis I går frem og tilbage nu, så vågner han ofte meget op, sætter sig op og har brug ofr jeres hjælp til at blive lagt ned igen - og ved at bruge strygetøjmetoden, så har I mulighed for verbalt at sige f.eks. "læg dig ned, skat, læg dig ned", så han gør dette selv og begynder at forstå, at det er det, som forventes af ham nu - og samtidig føler sig tryg ved dette, fordi I stadig er der, han er ikke alene.
Da han lige nu er glad for sin seng og lyder til at føle tryghed ved, at den ikke er udvidet, så synes jeg ikke, at I skal ændre på dette. Han kan sagtens bukke benene lidt og ud fra din beskrivelse, så lyder det som om, at det måske gør ham ekstra tryg ved sengen, hvis han kan mærke endegavlen, når han strækker sig... Mit råd vil derfor være, at I bibeholder sengen, som den er, imens I arbejder på at vænne ham til at falde i søvn med jer mere og mere på afstand... og så kan sengen udvides om 3-6 måneder, når han har vænnet sig til nye rutiner og er tryg ved det...
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Optøning af spædbarnsmad
Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.
- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.
- Mad som har været...
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.