Annonce

Annonce

Svar: Vrider sig


26. november 2018

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære E´s mor og medmor

Tak for jeres brev og velkommen til - og tillykke med den lille pige :)

Det lyder som om, at mor har masser af mælk, og selvom lillepigen gylper en del, så gylper hun ikke så meget, at det går ud over hendes trivsel, vægt og udvikling. Det er til en vis grad naturligt, at små børn gylper og dermed har refluks - men man skal altid være opmærksom på, om mælken når at være så lang tid i maven, at hun optager næringen fra det - og selvom jeres datter ofte gylper i forbindelse med amning og også noget tid efter hun har spist, så har hun optaget næringen fra mælken, ellers ville hun ikke tage på og trives som hun lyder til at gøre :)

Når hun dier ved brystet, så vil hun få både lidt mælk og lidt luft ned i maven og efter at have spist, er det derfor vigtigt, at hun får bøvset af. Nogle børn er rigtig gode til at bøvse, de kommer hurtigt af med et højt ræb og har derefter ro i maven, andre børn har sværere ved at bøvse, luften har brug for tid til at komme op - og det lyder som om, at det netop er en bøvs, som generer jeres datter, når hun begynder at blive urolig og kommer med en anstrengt lyd efter ca. 30 minutter. Nogle gange vil hun kunne klare det selv, andre gange vil det være rigtig godt, at I tager hende op, så hun kan komme af med sin bøvs, og evt. lidt gylp - og derefter kan I så putte hende igen - evt. med en sut. Sutten kan være god at bruge her, fordi den giver ro i maven og generelt virker beroligende. Det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og sutten hjælper på den måde mælken igennem systemet - uden at der kommer yderligere mælk med ned :)

Hun er så gammel nu, at der godt må gå flere dage imellem hendes afføringer. Nogle børn optager næringen af mælken så godt, at der ikke er ret mange affaldsstoffer tilbage, som skal udskilles som afføring - og derfor vil nogle ammebørn godt kunne have 7-10 dage imellem deres afføringer og stortrives med dette. Men I skal naturligvis være opmærksomme, for også børn der ammes kan få forstoppelse.... Og hvis hun har tendens til hård mave, så kan det forstærke hendes problem med at gylpe, ligesom det at hun gylper meget jo naturligt kan gøre, ...


Annonce

... at der ikke kommer så meget mælk igennem systemet, hvorfor afføringerne bliver færre - og så skal man igen holde lidt ekstra øje med hendes trivsel...

Hvis hun viser sig at få tendens til forstoppelse, så vil det være en god idé at behandle hende med afføringsmiddel - f.eks. laktulose. Det virker ved at blødgøre afføringen, så hun lettere kan komme af med det, og det er med til at sikre, at der hele tiden er passage, så den mad hun spiser kan komme den vej ud..:) Hun må få 1 ml pr kg hun vejer og ofte kan man med fordel give laktulose 2 gange dagligt, så hvis hun f.eks. må få 6 ml fordi hun vejer ca 6 kg, så kan man give hende 3 ml morgen og 3 ml aften. Hvis afføringen efterfølgende stadig virker hård, så kan man skrue en lille smule op i dosis, hvis afføringen virker for tynd, så kan man sætte dosis lidt ned... Man kan evt. starte med 2 x 2 ml og se hvordan hun reagerer på dette :) Det kan gives på en ske eller en engangssprøjte i munden :)

I kan med fordel elevere hendes hovedgærde lidt, hvor hun ligger. Hun er for lille til at sove med hovedpude, men I må gerne lægge en lille pude eller et sammenrullet håndklæde ind under madrassen, så hele madrassen løftes op under hendes hoved. Det kan gøre det lettere for hende at få luft og evt. gylpen ud, hvis hun ligger lidt eleveret. I skal også hjælpe hende med at dreje hovedet til skiftevis højre og venstre side, og det er rigtig fint, at I kan fornemme, at hun selv forsøger at dreje hovedet til siden - det er netop tegn på, at der står noget, som hun forsøger at komme af med :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Vær opmærksom på amningen og ammestillingerne. Det kan være en god idé at variere mellem de forskellige ammestillinger, fordi hun stimulerer og tømmer brystet forskelligt alt efter, hvordan hun lægges til - og det kan også have betydning for, hvor meget luft hun sluger, ligesom ammestillingen kan spille ind på, hvor hurtigt mælken flyder til hende, og hvor meget mælk og luft hun når at sluge...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre og dejligt at høre, at I har min bog om børn og søvn - og har læst lidt om 3-4 måneders alderen og uglebørn :)

Rigtig meget held og lykke med hende!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce