Svar: Sover børn længere lure i en barnevogn?
Kære mor
I Danmark sætter vi normalt stor pris på at putte vores børn i barnevogn og lade dem sove udenfor om dagen.. vi synes de sover godt på denne måde, de får friske røde kinder, de sover bedre, tager længere lure osv. Men ser vi på andre lande, så er det ikke på samme måde så normalt, at børnene sover ude - og børn i Danmark sover ikke længere end andre børn i andre lande. Der er således ikke belæg for at sige, at børn sover længere i barnevogn, end de gør indenfor...
Der er rigtig mange ting som spiller ind på, hvorvidt et barn sover længere lure. Det spiller f.eks. ind, hvor meget barnet sover om natten, og hvis barnet sover en meget lang nattesøvn, så er der naturligt ikke plads til særligt lang dagssøvn og lurene vil naturligt være korte.
Det spiller også ind, hvor meget uro der er, hvor barnet sover - og hvor vant barnet er til uro omkring sig. Nogle børn bliver f.eks. forstyrret, hvis de sover ude, fordi der er meget trafik og støj, og så sover de betydeligt bedre indendøre. Og andre børn sover langt bedre udenfor, hvor der nogle ...
... gange er mere stille, ingen radio der kører, ingen telefoner der ringer, men måske blot lidt fuglefløjt...
Det kan have betydning, hvorvidt barnet falder i søvn med flaske eller sut i munden, måske har barnet et søvnassociationsproblem. Barnet rytme generelt kan spille ind, sygdom, tandfrembrud osv. kan være med til at vække barnet... Der er mange faktorer, som man skal tage hensyn til og som kan forklare, hvorfor et barn vågner eller generelt sover korte lure :)
Når du putter din dreng indendøre, er det dog en god idé, at du sørger for et frisk og godt indeklima. Det betyder f.eks., at du meget gerne må lade vinduet stå åben, så rummet er fyldt med frisk luft, før du lægger ham til at sove.
Jeg vil anbefale dig rigtig meget at læse min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om søvn hos små børn, søvnassociationer, rytmer og forvetninger til søvn i forskellige aldre.. samt naturligvis, hvad man kan gøre ved forskellige problemstillinger - og om man behøver gøre noget :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!