Annonce

Annonce

Svar: Snart 10 mdr. Har brug for min favn for at sove


22. oktober 2018

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :) Det er rigtig dejligt at høre, at jeres dreng trives i vuggestuen og at han er faldet til så hurtigt - skønt! Og det er rigtig godt, at du forsøger at holde nogenlunde samme rytme uanset om det er hverdag eller weekend :)

Når jeg læser din beskrivelse, så tænker jeg, at jeres dreng har et søvnassociationsproblem. Det betyder, at han er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af flaske og af favn for at sove.

Han har brug for sin flaske, for at falde i søvn. Han puttes i egen seng, holder selv flasken og falder i søvn med den i munden... Og så har han brug for din favn, når han i løbet af natten vågner og skifter søvnstadie. Han har brug for din favn, for at komme videre i søvnen om natten.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.

Det er helt naturligt, at jeres dreng stadig har brug for at få en flaske, når han skal sove. Det er et trygt og dejligt ritual. Men det er uhensigtsmæssigt, at han falder i søvn med sin flaske i munden, ligesom det er uhensigtsmæssigt, at han har lært at skulle op i din favn, når han vågner. Han har lige så meget brug for sammenhængende søvn, som du har, og derfor er det vigtigt, at I nu forsøger at ændre på hans søvnassociationer.

Det betyder, at han ikke længere skal falde i søvn med sin ...


Annonce

... flaske, og at du skal forsøge bevidst at arbejde hen imod at fjerne den fra ham, før han sover helt. Det kan godt være svært, da han er vant til at holde den selv og dermed sutter på den til han sover.. men du er nødt til at forsøge at lirke den fra ham før han sover, så han vænnes til, at han ikke behøver have den i munden, når han overgiver sig til søvnen.

Samtidig vil det være rigtig godt, hvis du kan begynde at putte ham med en putteklud, der dufter af dig og som minder om at være i din favn. Når han om natten vågner, søger din favn, så mærker han dit nattøj ved sit ansigt, han kan dufte at mor er der og kluden kan give ham samme fornemmelse. Det vil derfor være en god substitut for mor og favn på sigt. Start derfor med at lade puttekluden indgå sammen med flasken, når han puttes og brug den også hele dagen igennem, så den følger ham - i bilen, i barnevognen, når han putter i favn, skal trøstes osv. og naturligvis hver gang han skal sove - også i vuggestuen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når du putter ham om aftenen, så skal flasken altså ud af munden, før han falder i søvn og i stedet skal han lulles til ro med dine hænder, kærtegn, putteklud osv. Og så skal du gøre det samme, når han vågner om natten. Bruge samme beroligende hænder, kærtegn og klud - så han hjælpes videre i søvnen om natten på samme måde, som han bliver det om dagen og om aftenen :)

Du skal så vidt muligt ikke tage ham op men forsøge at hjælpe ham videre i sengen, hvor han er faldet i søvn, så du holder fast i, at det er der han skal sove :) Bliver han helt ulykkelig og ked af det, så må du naturligvis tage ham op, give ham den ro og tryghed han behøver og derefter så putte ham tilbage i seng igen - igen med putteklud, kærtegn osv. som han kender fra aftenen...

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce