Svar: Luft/opstød og søvn - del 2
Kære Anne Line
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har kunne bruge mit sidste svar :) Det er super godt, hvis jeres dreng nu begynder at kunne vågne midt i en lur, ligger og snakker lidt og derefter falder i søvn igen - det er fantastisk! Så krydser fingre for, at det fortsætter :)
Det er også fint, at du har talt med lægen om, hvorvidt jeres dreng kunne have silent refluks, og at det ikke skønnes at være problemet hos jer.. så langt så godt :)
Det er helt naturligt, at din drengs søvn varierer, og at hans vågenperioder også varierer i længde. Nogle gange vil han kun kunne være vågen i 45 minutter, så det kan næsten virke som om at søvnen/lurene nærmest går fra den ene til den anden. andre gange vil han fint kunne være vågen i måske 2.5 time... Det er alt sammen normalt, og du skal naturligvis være fleksibel i forhold til, hvad han viser behov for.
Det vigtigste er, at du ikke oplever ham som sløv. Altså han må gerne være træt og vise behov for søvn, men han må ikke virke sløv, apatisk, slap, uinteresseret i omgivelserne. Når han er vågen, så skal han være aktiv, bruge sig selv rigtig godt og blive mere og mere bevidst om, hvad der foregår omkring ham, interessere sig for dig, udvide sit pludrerepertoire, begynde at trille omkring, støtte på benene, dreje hovedet bevidst efter lyd, lys osv.
Spædbarnsperioden er stille og roligt ved at være slut, og han skal være en aktiv baby nu. Og det skal du kunne fornemme i de vågne perioder, som han har. Derfor skal du også være opmærksom på, at han måske ikke altid skal puttes, fordi han gaber - et gab betyder ikke nødvendigvis træthed, men kan også betyde, at han keder sig og har brug for at der skal ske ...
... noget.. Så nogle gange skal han måske tumles lidt mere med, pludres med, stimuleres lidt - og er så aktiv i 20 minutter mere, før han så skal have mælk og atter er parat til at blive puttet.
Så hans vågne perioder bliver naturligt nu længere og mere aktive, døgnet bliver mere og mere inddelt i perioder, hvor han er aktiv og perioder, hvor han så hjælpes med at koble fra, finde roen og falde i søvn. Du skal naturligvis ikke holde ham vågen imod hans vilje, hvis han er træt og viser behov for at sove, så skal han have lov til at sove - men det er rigtig fint, at du nu begynder at fornemme, at han nogle gange faktisk godt kan være vågen i 1.5-2 timer, hvis der sker noget omkring jer, og I er aktive sammen :)
Det er også helt normalt, at børn ofte har kortere interval mellem deres lure først på dagen, og at deres længste vågenperiode er om aftenen. Mange børn vil faktisk i 3-4 måneders alderen begynde at have en rytme, hvor de er vågne om aftenen og går sent i seng. I kan derfor også forvente, at han måske på sigt ikke længere er putteklar omkring kl 20, men måske først går i seng kl 22... det vil være helt normalt for alderen, og det ændrer sig igen i takt med at han bliver ældre.
Der sker således hele tiden små ændringer i rytmen, alt sammen i takt med at han udvikler sig og bliver ældre - og søvnen ændrer sig på den måde naturligt også gradvist. Så længden af hans vågne perioder må gerne variere og det er helt okay, at han nogle gange ikke er vågen ret lang tid at gangen, så længe han er frisk, glad, udvikler sig som han skal og ikke virker sløv eller på nogen måde apatisk :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger