Annonce

Annonce

Svar: Luft/opstød og søvn


8. oktober 2018

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Anne Line

Tak for dit brev og tillykke med den lille dreng - og velkommen til :)

Det lyder ganske rigtigt som om, at det er en bøvs og dermed luft, som vækker jeres dreng - og det er naturligt frustrerende. Det er dog noget han vil vokse fra, så tiden arbejder også lidt for jer her .... Der sker dog ikke noget ved, at du forsøger at hjælpe ham:)

Han vil naturligt sluge luft, når han spiser. Når han ligger ved brystet, så vil han jo trække vejret gennem næsen, så der kommer naturligt både mælk og luft ned i maven. Derfor skal alle børn bøvse af, når de har spist - og nogle børn er hurtige til at bøvse, og bøvser nærmest med det samme.. andre børn har brug for længere tid, før bøvsen er parat til at komme ud.. og nogle børn prutter faktisk mere, end de bøvser...

Du skal være opmærksom, når han dier hos dig. Har han tendens til at slippe brystet, tage fat, slippe igen, atter tage fat, for så at slippe igen - så vil han naturligt sluge mere luft end hvis han spiser i et roligt tempo og holder vakuum hele tiden.

Det kan være en god idé at skifte mellem forskellige ammestillinger, fordi det kan hjælpe ham til at få bedre fat omkring brystet og også få tømt brystet tilstrækkeligt. Du skriver, at du har talt med en ammevejleder, så jeg går ud fra, at du har fået information om amning, ammestilinger, sutteteknik osv... :)

Når han skal bøvse, så er det vigtigt, at hans ryg er rank, og armene let løftet. Det hjælper f.eks. at holde ham hen over din skulder, fordi han så ligger med rank ryg og armene oppe - og imens kan du så med små lette klap på blenumsen og ryggen hjælpe luften op og ud. Du kan også sidde med ham foran dig, hvor du med dine hænder holder omkring hans brystkasse. På den måde kan I have øjenkontakt og bruge tiden på at kigge på hinanden og pludre lidt sammen - imens du venter på at han får bøvset.

Nogle gange vil der gå en halv times ...


Annonce

... tid, før bøvsen er på vej, og hvor du derfor fornemmer, at han er urolig - præcis som du beskriver. Det kan være en rigtig god idé, hvis du kan putte ham let eleveret. Det vil sige, at han ligger højere med hovedet end resten af kroppen. Du kan evt. stille liften lidt skråt eller komme en lille pude eller lignende ind under madrassen, så hele madras eller lift løftes lidt op. Når han ligger eleveret, så vil luften bedre kunne finde vej ud.

Det er også vigtigt, at han er ligger med hovedet drejet til skiftevis venstre eller højre side, så hvis der kommer lidt gylp op sammen med bøvsen, så kan det løbe ud af munden på ham. Nogle gange vil han måske godt kunne klare at komme af med luften på egen hånd, og andre gange vil han have brug for at du tager ham op, får bøvset af og derefter forsøger at putte ham igen...

Han kan her have glæde af en sut, fordi det at sutte og sætter gang i tarmperistaltikken og det hjælper derfor mælk og luft videre i systemet - og kan således nogle gange være med til at gøre, at han falder til ro igen og kan sove videre. Samtidig kan det være dejligt netop at sutte, uden at få mælk samtidig...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det kan ikke udelukkes, at jeres dreng kan have det man kalder for silent refluks. Det betyder, at hans mælk og maveindhold står og kører op og ned i spiserøret, men uden at han gylper af det. Det kan gøre ondt, fordi slimhinden i spiserøret bliver irriteret, og derfor vil man ofte også opleve, at børn med silent refluks søger brystet hyppigt og tager mange små tåre, fordi mælken kan virke kortvarigt beroligende.

Jeg synes, det vil være relevant, at I taler med jeres læge om, hvorvidt jeres dreng måske har silent refluks, og om han skal undersøges og behandles for dette... Har han været til 3 månedersundersøgelse - ellers vil det være en god idé at drøfte det til denne:)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce