Svar: MME i grød og uld til børn med eksem
Kære A´s mor
Tak for dit brev :)
Når du koger grøden op - uanset om det er i mikroovn eller gryde, og derefter kommer modermælkserstatning i, så vil der naturligt godt kunne ske et lille tab af næringstoffer. Det burde dog ikke være noget, der påvirker grødens indhold af vitaminer osv. i øvrigt, så du kan godt bruge den fremgangsmåde du allerede har.
Alternativt kan du lave modermælkserstatning på forhånd, det kan stå klar i en flaske i køleskabet eller du kan bruge MME på brik. Når det står i køleskabet er det koldt og vil derfor, når det kommes i grøden, være med til at gøre grøden lidt køligere, samtidig med at grøden kan blive lidt mere lind i konsistensen.
Det anbefales normalt, at man tager grøden af blusset eller lader grøden køle lidt, før du kommer mme i, men du har naturligvis ret i, at det kan være svært at ramme 40 grader - og det er helt okay i denne situation :) Du skal dog være opmærksom på, at hvis du køber modermælkserstatning som er tilsat pro- og probiotika, så vil du ikke få effekt af disse, hvis opvarmingen er mere end 40 grader. Mælkesyrebakterierne ødelægges ved højere temperaturer, så hvis du kun bruger mme i madlavningen og derudover ammer fuldt, så er der ikke grund til at betale ekstra for erstatning, fordi der er tilsat mælkesyrebakterier, hvis din dreng ikke får glæde af dem...:)
Med hensyn til uld, så kan det være en rigtig god idé til børn, som sparker dynen af om natten. Uld er med til at holde din dreng varm og tør natten igennem - og nej - ulden påvirker ikke barnets temperaturcenter, men hjælper barnet fordi uld består af lange snoede fibre, der skaber millioner af små luftlommer omkring barnets hud. Samtidig kan uld suge op til 40% af sin egen vægt og selvom barnet sveder, så vil ulden derfor stadig føles tør. Det er en myte, at hvis man en gang har brugt uld, så skal man altid bruge uld. Man kan sagtens skifte mellem f.eks. uld og bomuld alt efter tidspunkt på ...
... dagen og også efter årstid :)
Så er der det med børneeksem... Hvis din dreng er meget plaget af børneeksem, så er det ikke sikkert, at han vil trives med uld - hos nogle børn går det fint, hos andre er løsningen et blandingsprodukt og hos atter andre dur ulden slet ikke...
Ulden har nogle små fimrehår, som kan irritere barnets hud, hvis det har børneeksem. Nogle blandingsprodukter laves sådan, at når man væver f.eks. uld og silke sammen, så væves det på en måde, hvor ulden kommer udad og silken f.eks. vender ind mod huden. På den måde kan barnet stadig få glæde af ulden, men uden at huden bliver generet at uldens små fimrehår. Samtidig har f.eks. silke nogle af de samme gode egenskaber, som ulden, - det er godt til at temperaturregulere... bomuld, har ikke de samme egenskaber, og jeg ved desværre ikke nok om bambus... Det skulle efter sigende virke lidt som silke og godt kunne bruges til børn med eksem, men jeg ved ikke hvilke undersøgelser, der er lavet omkring det :)
Børn med børneeksem kan også nogle gange reagerer på lanolin, som findes i uld. Lanolin er et fedtstof, som udvindes af fåreuld, og som bruges mange steder f.eks. også i sæber, cremer, kosmetik osv. Hvis din dreng reagerer på lanolin, så bør du undgå at bruge dette, ikke kun ved at undgå uldundertøj, men også ved at undgå det i sæber og lignende.
Så... det må komme an på en prøve, og hvis du gerne vil forsøge med uld, så vil jeg umiddelbart anbefale dig, at du forsøger med en blanding af f.eks. uld og silke, og hvor det er vævet sådan, at silketråden vender ind mod huden og ulden er yderst. Det laver blandt andet Joha... Hvis din dreng reagerer på dette, så vil jeg anbefale dig at bruge bomuld og undgå uld inderst. Og hvis du skønner, at han kan have glæde af uld, så kan du give ham en trøje af uld ud over eller et par små uldsokker på fødderne, men stadig hvor han har bomuld ind mod kroppen...
Jeg håber, at du kan bruge dette videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.