Svar: Dagsrytme II
Kære Maja
Tak for dit brev, dejligt at høre, at du kunne bruge mit svar - og det er rigtig fint, at du skriver tilbage, jeg vil naturligvis gerne uddybe :)
Det er jeres datters alder og det faktum, at du fortalte, at hun er begyndt at vågne mere op og søge jeres tryghed og nærhed, som gjorde, at jeg anbefalede, at I nu forsøgte at putte hende i seng, før hun sover helt. Nogle gange vil det, som er startet som et naturligt og trygt ritual ændre sig og blive uhensigtsmæssigt - og det er vigtigt at sikre sig, at jeres datter ikke vågner og søger jer, fordi hun begynder at forbinde f.eks. jeres favn med stedet, hvor hun skal sove.
Det er dog ikke sikkert, at dette spiller ind, når du fortæller, at hun ofte ikke græder i sin seng og de gange, hvor hun er vågnet med gråd, har hun ligget hos jer - altså der, hvor hun er faldet i søvn. Du fortæller også, at hun ikke falder i søvn i jeres favn, men ligger ved siden af jer i sengen, hvor hun får flaske og holder i hånd til hun sover - og det er rigtig fint. Derfor må I gerne bibeholde denne rytme, hvis I synes, det fungerer godt...
Når det så er sagt, så kan det være en god idé at kombinere de to ting nu - så hun puttes i egen seng, men denne kobles til jeres seng. Det vil netop give jer mulighed for at vænne hende til egen seng, så hun fremadrettet forbinder denne med stedet, hvor hun skal sove - og samtidig kan I stadig være lige ved siden af hende, holde en beroligende hånd på hende osv. så hun kan mærke, at I er der:) Man kan sige, at det blot er den fysiske afstand mellem jer, som I forsøger at øge lidt på denne måde, hun falder i søvn, som hun plejer og er helt tryg ved det at sove....
Det kan ofte være nødvendigt at være hos hende indtil I fornemmer, at hun er kommet videre i søvnen og har passeret det tidspunkt, hvor hun har tendens til at ville vågne op. Alternativt kan I vælge gå fra hende, når hun er faldet i søvn og så gå ind til hende, når I erfaringsmæssigt ved, at hun vil begynde at vågne op, så I står parat til at hjælpe hende videre efter f.eks. 30-40 minutter, hvis hun ...
... har behov for det, og derefter så går I så igen.
I kan også forsøge at gøre det, at I tilbyder hende flasken af to omgange. Det vil sige, at I kan forsøge at give hende ½ flaske, derefter skifte hende, så hun vågner lidt op til dåd, svøbe hende i dynen eller putte hende i sovepose eller lignende - og derefter så tilbyder I hende anden halvdel af flasken, hvorefter hun så falder i søvn. Ved på den måde at forlænge putningen med en lille opvågning undervejs og mælk af to omgange kan man nogle gange undgå opvågningen efter en halv time.. så det er også et forsøg værd :)
Nogle børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet, hvilket både hænger sammen med alder, udvikling og søvnens naturlige fysiologiske ændringer, - men som også hænger sammen med de vaner og rutiner, vi lærer vores børn. Det vil ofte være sådan, at børn i nogle perioder har brug for vores hjælp og i andre perioder fint sover igennem uden, at vi behøver hjælpe dem. F.eks. er det for mange børn svært i 3-6 måneders alderen, og så kan der godt komme en mere rolig periode, og så omkring 8-10 måneders alderen kan det pludselig være svært igen. Der er også mange børn, som vænnes til at skulle være i bevægelse, hoppes med på en pilatesbold eller vugges i favnen igen og igen for at sove - og de kan så have svært ved at sove selv, fordi vi har givet dem denne uhensigtsmæssige vane...
Tryghed er alfa omega, for at få børn til at sove godt. Og det er helt naturligt, at vi skal hjælpe vores børn med at finde roen og overgive sig til søvnen.. I begyndelsen skal man derfor heller ikke være bange for at give barnet "dårlige vaner", men stille og roligt skal vi naturligt hjælpe dem med så lidt aktivitet som muligt - netop for gradvist at vænne dem til, at de godt kan sove på egen hånd om natten.
Jeg håber, at dette er svar nok på dine spørgsmål - fortsat held og lykke :)
Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om søvn, de forskellige udfordringer i forskellige aldre, og hvordan du kan hjælpe dit barn bedst muligt her :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...