Svar: 1 år og urolige nætter vol 2
Kære Rikke
Tak for dit brev, det er rigtig dejligt, at du skriver tilbage - og jeg kan godt se, at I allerede er opmærksomme på og gør flere af de ting jeg har foreslået...:)
At ørerne giver problemer, kan ikke udelukkes, og I kan godt tale med lægen om muligheden for at prøve med noget smertestillende, for at se om det kan hjælpe. At give hende en stikpille eller mikstur Panodil sen aften, før I selv går i seng, kan måske være med til at give lidt roligere nætter - hvis det altså er smerter, som afbryder søvnen.
Alternativet til godnatgrød kan være en banan, evt. skåret i små hapsere... Gerne serveret sammen med en kop modermælkserstatning, som stille og roligt så vil erstatte den nuværende flaske. Når I skal fjerne flasken, så bør det ske som en udtrapning, og det betyder, at I ikke skal fortynde mælken, men derimod give jeres datter mindre og mindre mælk i flasken. Hun skal ikke vænnes til at drikke vand i stedet for mælk, men skal vænnes til helt at kunne undvære flaske, og derfor skal hun gradvist tilbydes mindre og mindre. Så I bør skære i mælken og ikke ændre på sammensætningen af erstatningen :)
Derudover så er det nok alder og udvikling, som spiller ind hos jer. Det er naturligt hårdt at være i vuggestue hver dag og være adskilt fra jer, og jeres datter får rigtig mange oplevelser, som giver ekstra drømmeaktivitet, når hun sover. Alt hvad hun oplever skal bearbejdes i søvne.
Samtidig er hun sandsynligvis også begyndt at bruge sig selv mere motorisk, så hun også har en stor rastløshed i kroppen og derfor om natten får sig ...
... lagt i stillinger, som hun ikke selv mestrer at komme væk fra - og så vågner hun fordi hun har brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtigt igen.
I skal prøve at vurdere, om I skal hjælpe hende om natten, eller om hun måske kan finde videre i søvnen selv. Nogle gange skal hun måske hjælpes med en beroligende hånd, andre gange er I nødt til at hjælpe hende om på den anden side, kærtegne lidt osv. før hun atter kan finde ro og komme videre ind i søvnen, men andre gange vil hun måske godt kunne sove videre, men siger blot en masse lyde fordi hun drømmer - og hvor I ikke nødvendigvis behøver røre ved hende... det er en svær balance, for hun skal naturligvis ikke vågne så meget op, at I skal hjælpe hende ekstra meget for at få hende videre i søvnen, men modsat så skal I heller ikke hjælpe hende mere end nødvendigt.
Prøv dog, når I hjælper hende, at hjælpe med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt. Det vil sige, prøv at hjælpe hende videre i sengen, hvor hun allerede ligger, prøv at undgå at tage hende op, og prøv at undgå sut, flaske eller lignende i munden, men hjælp med kærtegn, beroligende ord, putteklud, bamse eller lignende...
Hvis det er alder og udvikling, som spiller ind, så vil tiden naturligt arbejde lidt for jer, og her er det netop vigtigt, at I ikke får skabt nogle vaner, som på sigt vil være uhensigtsmæssige. Derfor er hjælp med kærtegn, beroligende ord og stillingskift en god idé - og sut, flaske, op i favn, vugning osv. en mindre god idé fremadrettet... :)
Håber I kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder