Annonce

Annonce

Svar: Få baby til at sove uden bryst


7. juni 2018

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Der er flere ting at overveje hos jer - for det første, så er din datter højst sandsynligt i separationsfasen, og det betyder, at hun naturligt har brug for at mærke dig tæt, være fysisk tæt sammen med dig - ofte især, når hun skal sove. Samtidig med dette, så er hun i vuggestue i løbet af dagen og dermed adskilt fra dig, og det vil naturligt også øge hendes behov for at have dig tæt på om aftenen. Det er derfor naturligt, at hun søger brystet ekstra, før hun skal sove og reagerer på, når du flytter hende fra dig...

Derudover, så skal du naturligvis også se på, hvornår hun sover i løbet af dagen og hvor meget dagssøvn hun får. Nogle børn tager en lille powernap om aftenen, fordi de egentlig har brug for at sove lidt mere om dagen end de gør - og netop i 8-10 måneders alderen oplever man ofte, at børn vægrer sig mod at sove om dagen. De vil hellere lege, opleve, følge med. Der skal ske noget og tiden skal ikke soves væk, og mangler hun ½ times søvn om dagen, så kan hun altså godt finde på at tage denne om aftenen, hvor hun egentlig skulle overgive sig til søvnen.

Andre børn kan naturligt ikke starte nattesøvnen, når vi putter dem, fordi de faktisk sover en del i løbet af dagen. Start i vuggestue kan godt gøre hende ekstra træt og du nævner, at nætterne i øjeblikket gør, at hun er træt og pylret. Og hvis hun lige nu sover ekstra meget om dagen, så vil det naturligt også påvirke hendes puttetidspunkt om aftenen...:)

Og så er der naturligvis også afhængigheden af brystet. Det er helt naturligt, at hun har brug for stadig at blive ammet og hvis du ikke ammer hende, så skal hun tilbydes flaske. Med den alder hun har, anbefaler jeg normalt, at bryst/flaske gives 3 gange dagligt - før middagslur, aften og sen aften. Men det er ...


Annonce

... vigtigt, at hun ikke falder i søvn med brystet eller flasken i munden. Det betyder, at når du ammer hende om aftenen, så skal du lægge hende over i tremmesengen, før hun sover helt. Hvis hun falder i søvn i din favn og derefter flyttes, så vil hun blive ked af det. Det er utrygt for hende, at du pludselig forsvinder, og at hun skal sove et andet sted. Derfor er det vigtigt, at hun når at følge med i, at du flytter hende fra dig, og at hun puttes i sin seng.

Du skal flytte hende fra dig, når hun er døsig. Det betyder, at hun næsten sover, men ikke sover helt. Du skal putte hende fra dig der, hvor du kan se, at hun kæmper med at holde øjnene åbne, - hun er stadig lidt vågen - så hun registrerer, at du flytter hende fra dig, men hun er træt nok til, at du kan lulle hende videre ind i søvnen med dine hænder, imens hun ligger i sin seng. Så hun stadig kan mærke dig og fornemme dig.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Da jeg kan se, at du også giver flaske, så kan du også vælge at udnytte dette. Flaske har den fordel, at den kan gives direkte i sengen. Det betyder, at du helt kan undgå skiftet fra din favn og ned, hvor hun skal sove. Så du kan starte med at putte hende i seng og så stille dig/sætte dig hos hende og give hende flaske, der hvor hun skal sove. Det er også her vigtigt, at du fjerner flasken fra munden, før hun sover helt, så hun ikke falder i søvn med sin flaske. Det skal helst være sådan, at hun slipper flasken, smiler til dig og triller om på siden og sover. Det vil være rigtig godt, at du også eleverer hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt, når hun ligger ned og får flaske - det kan du gøre ved at komme en lille pude eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.

Jeg håber, at dette kan give lidt idé om, hvad der sker hos jer, og hvordan du kan hjælpe hende lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce