Annonce

Annonce

Svar: Vende rytme til mad inden lur


24. maj 2018

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev - det er super fint, at du skriver tilbage og det er et godt spørgsmål :)

Der er lidt forskel på. om man ammer, eller om man giver flaske. Hvis man ammer, så vil barnet ofte have behov for lidt flere måltider i løbet af dagen, både hovedmåltider og tørstslukkere, og det betyder, at man ofte vil lægge til brystet, både når barnet vågner efter en lidt længere lur, og før barnet skal sove igen.

Sådan er det ikke helt, når man giver flaske. Selvom du skal tilbyde din dreng mælk efter behov og lade ham regulere sit behov selv, så han nogle gange spiser større mængder og andre gange måske netop drikker mindre, fordi han er tørstig, så vil han ofte spise med lidt længere intervaller, hvilket betyder, at han vil have behov for lidt færre flasker, end hvis han blev ammet. Og hos mange vil det i starten passe godt med en flaske, som ligger mellem de to lure - også fordi han i starten naturligt ikke vil kunne være vågen særlig længe af gangen.

Du skal regne med, at han vil have brug for at spise hver 3-4 time - tiden tælles fra du starter med at give ham flaske, og til han tilbydes en ny flaske. Det vil sige, at han skal have 6-8 flasker i døgnet. Hans døgnbehov vil være 170 ml pr kg han vejer med den alder han har. Jeg ved ikke, hvad han vejer, men hvis han f.eks. vejer 4800 gram så vil hans døgnbehov være godt 800 ml, og det betyder, at han skal drikke mellem 100-140 ml af hver flaske.

Hvis han har sovet en rigtig lang lur, så vil han naturligt være sulten/tørstig, når han vågner og vil her have behov for sin flaske med det samme han ...


Annonce

... vågner - han vil vågne og med det samme virke søgende og vise behov for mælk. Men hvis han har sovet en kortere lur, så vil han ikke nødvendigvis behøve mælk med det samme, men kan i stedet komme op, lege og pludre lidt med dig, få skiftet ble osv. før han så viser behov for sin flaske og på den måde kan flasketidspunktet nærme sig næste puttetidspunkt.

I takt med at han bliver ældre og får længere og mere aktive vågenperioder, og stille og roligt får mere rytme, så vil du naturligt ofte kunne forsøge at skabe en rytme, hvor mælken indgår som en del af hans putteritual - måske i 2-3 måneders alderen - og stille og roligt arbejder tiden så for jer. I 4-6 måneders alderen vil han skulle begynde med lidt skemad og her vil det være sådan, at du med fordel kan give ham lidt skemad og vand af kop, når han vågner og så tilbyde ham flaske, før han skal sove. På den måde sikrer du plads i maven til begge dele ego bruger netop flasken og mælken som en fast del af hans putteritual.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Lige nu skal du dog gøre det, som fungerer bedst for jer og stadig være ret fleksibel omkring hans behov - også hvis han nogle gange spiser større mængder og andre gange har behov for en tørstslukker. Fleksibiliteten skal være der, selvom han får flaske, men prøv at medtænke, at mælk før lur kan være en god idé, både i forhold til hans refluks og i forhold til hans rytme fremadrettet og se om du lige nu måske kan forsøge med en flaske der ligger nogenlunde midt imellem der hvor han vågner og der hvor han skal puttes igen... :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce