Annonce

Annonce

Svar: Mad til en dreng på 10 mdr.


3. maj 2018

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære H.l.R.

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt, at jeres dreng begynder at lukke munden for skeen og afviser at blive madet. Det handler ofte ikke om kræsenhed, men om at han gerne vil spise selv, og det er derfor rigtig godt, hvis du kan give ham mad i stykker - og så en gang imellem måske stadig få lov til at supplere med lidt på en ske ved siden af..:)

Han må gerne spise med fingrene, og han må også meget gerne spise med en gaffel. Det er helt okay, at han tilbydes bananpandekager, du kan også lave klatkager af f.eks. havregrød og servere dem med lidt frugtmos (æblemos, pæremos, jordbærmos eller lignende), så han får lidt andet end banan - og stadig får grød, bare i "stegt form"... Du kan også lave fuldkornspandekager, hvor du bruger havregryn og rugmel sammen med hvedemel, for at gøre dem en lille smule sundere, selvom det naturligvis ikke er det samme som at få forskellige typer af grød...

Han må også gerne få hårdkogt æg. Så længe han er under 1 år, anbefales det, at han ikke får blødkogt æg eller omelet, da temperaturen ved tilberedning ikke med sikkerhed kommer over 70 grader. Det er nødvendigt for at dræbe f.eks. Salmonella bakterier. Bruger man pasteuriserede kan man bruge lavere madlavningstemperaturer... Æg kan også bruges i fars, bagværk osv.

Jeg har ikke kunne finde noget anbefalet indtag omkring æg til børn. Tidligere sagde man 1 æg om ugen, men dette skyldes, at man til voksne anbefalede kun at spise 3-4 æg ugentlig, og små børn skulle naturligt tilbydes mindre. Disse anbefalinger har dog ændret sig, fordi man har fundet ud af, at æg ikke er så problematisk i forhold til kolesterol, som man ...


Annonce

... tidligere troede, og voksne kan derfor godt spise æg dagligt... Det må således være et individuelt skøn, hvor mange æg om ugen du tænker, at du vil tilbyde jeres dreng...

Det lyder rigtig lækkert med grøntsagsmuffins af forskellige slags. Det giver dig mulighed for at variere hans indtag af grøntsager, og du kan også komme f.eks. kylling i dem... jeg ved ikke, om du kan finde en opskrift uden æg, hvis du vil holde hans indtag af æg lidt nede...

Han må også gerne få stykker af brød - boller, eller rugbrød om morgenen. Hjemmebagte boller er ofte et hit, og du kan lave boller af f.eks. havregryn eller grahamsmel, for at gøre dem lidt grovere. Du kan også tilsætte forskellige grøntsager til bollerne - kartofler, gulerødder, spinat osv. kan fint bages ind i brød. Ligesom han naturligvis kan få ost, skinke, pølse.. og han må også gerne blive tilbudt lidt frugt og bær.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Han må faktisk også, med den alder han har nu, gerne få en lille smule tykmælk eller A38 (3.5 %). Det er en god idé at vælge neutrale sødmælksprodukter og så selv tilsætte lidt revet frugt, frugtmos og/eller bær. Du kan også komme rugbrødsdrys på...

Du kan også forsøge med lidt Mini Fras, opblødt i lidt modermælkserstatning. Dem kan han også spise med fingrene... De er udviklet i samarbejde med VIFFOS (Videnscenter for fødevarer og sundhed) og må gerne gives til små børn, som del af en varieret kost. Generelt skal man dog være opmærksom, når man vælger morgenmadsprodukter til børn - de bør ikke indeholde mere end 10 gram sukker pr. 100 gram, og det kan faktisk være svært at finde :)

Jeg håber, at du kan bruge disse idéer lidt videre :)

Rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce