Annonce

Annonce

Svar: Baby 8,5mdr ked af at skulle sove


4. april 2018

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev :)

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer.

For det første skal I sikre jer, at jeres datter ikke vågner og græder, fordi hun har ondt. Det kan være ondt i ørerne - hvis hun har været forkølet, så kan hun godt have væske i mellemøret og derfor forbinde det at sove med smerter. Det gør ondt at ligge ned og når hun har ligget lidt, så øges trykket i ørerne og hun vækkes af smertejag, og når I så tager hende op, så lettes trykket og smerten, hun puttes og sover så lidt videre, men vågner så af et nyt jag fra ørerne.

Hun kan også have ondt på grund af tænder. Nogle gange reagerer børn ikke på tandfrembrud, men andre gange kan de være meget påvirkede af dette og det kan faktisk også gøre at de vågner med skrig og er svære at trøste...

Derudover tænker jeg, at hendes alder og udvikling naturligt spiller ind. Hun er rigtig godt igang motorisk og har været det længe, og hun er i separationsfasen jf. tidligere svar til jer - og det betyder, at hun har en stor motorisk og mental uro. Det er svært for hende at ligge stille, hun rejser sig i søvn, står op ved tremmerne, lægger sig måske op i kravlestilling og kan ikke finde ud af at lægge sig ned igen. Og hun drømmer ekstra meget lige nu. Det at hun motorisk bevæger sig mere og mere ud i verden på egen hånd giver hende en masse nye stimuli, mange oplevelser at skulle forholde sig til - og det gør det både svært at slippe dagen, finde roen og overgive sig til søvnen, ligesom det også gør, at hun drømmer fordi hun bearbejder alle oplevelser, når hun sover. Derfor kan hun om natten også vågne med skrig fordi hun netop drømmer.

Mange børn vil i 8-10 måneders alderen ofte virke mere klyngende og vise behov for mere fysisk kontakt og nærhed. Det hænger sammen med, at de øver sig i at separere sig, bevæge sig fysisk væk fra mor og far, og for at kunne separere sig, er man nødt til at føle sig knyttet til. Derfor søger de fysisk kontakt og nærhed. I vil sandsynligvis opleve det om dagen, hvor hun f.eks. kan blive rigtigt ked af det, hvis I går på toilettet eller ud i køkkenet uden at tage hende med. Hun har rigtig meget brug for både at se jer og mærke jer, for at vide, at I ikke forsvinder, for at sikre sig at I er der for hende. Og det viser sig så også ofte om aftenen, hvor hun kan have brug for at I sidder lidt mere med hende, når ...


Annonce

... hun skal sove...

Det bedste I kan gøre er derfor at være der for hende, vise hende at I ikke forsvinder, at I passer på hende, og at hun trygt og roligt kan lægge sig til at sove - samtidig med at I gerne må holde fast i de gode rutiner, som I allerede har. At hun f.eks. stadig puttes i sin egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover, og så I holder fast i de rutiner I har der - og ikke f.eks. begynder at putte hende i jeres seng og lade hende sove mellem jer :) Hun er allerede tryg og glad for sin seng, så det må I gerne holde fast i:) Det kan dog godt være, at hun lige nu har brug for at sidde lidt længere tid på skødet, før I putter hende og selvom det lyder som om, at rutiner med flasken i sengen har fungeret rigtig godt, så vil hun måske have behov for at sidde hos jer, få sin flaske og derefter blive lagt i seng med putteklud, sang, kærtegn.. så I på den måde ændrer rutinerne lidt. Det vil være godt, at hun stadig får sin flaske, og det kan måske være en måde at sikre at hun ikke afviser den helt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

De fleste børn trives med tre flasker i døgnet, når de er 8-9 måneder gamle og de ligger ofte før middagslur, aften og sen aften, som hos jer. I 10-12 måneders alderen kan man ofte trappe ned og tilbyde to flasker - og de kan enten ligge før middagslur og til putning om aftenen eller aften og sen aften. Hvis I skønner, at jeres datter nyder flaske om dagen mere end flasken sen aften, så kan I derfor godt vælge at bibeholde denne og så fjerne drømmeflasken kl 23 først. Men hvis I fornemmer, at hun accepterer drømmeflasken bedst, fordi hun spiser denne mere eller mindre i søvne, så ville jeg vente med at fjerne den og i stedet fjerne flasken om dagen.

Når hun bliver 12 måneder, så vil det være fint at trappe ned til en flaske og det vil ofte være flasken før potningen om aftenen, som forsvinder sidst. Det er dog ikke altid. Nogle børn trives bedre med at man om aftenen erstatter flasken med godnatgrød og lidt mme af en kop, og så får de stadig flaske sen aften. Og det er naturligvis okay. Den sidste flaske fjernes ofte i løbet af et par måneder og for mange er det derfor helt slut med flaske i 13-15 måneders alderen. Vælger hun at stoppe før, er det naturligvis helt okay - det anbefales dog at I bibeholder flaske til hun er 12 måneder gammel.

Jeg håber, at I kan bruge ovenstående tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce