Svar: Dårlig hørelse eller eksperimentering med stemme
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at du er opmærksom på din drengs hørelse, og at han "råber eller taler meget højt", kan godt være et symptom på, at han ikke hører så godt. Medfødt hørenedsættelse er sjældent og som regel opdager man dette allerede ved fødslen, når barnet bliver screenet. Er der mistanke om nedsat hørelse her, så vil barnet blive henvist til videre undersøgelser. Man ser behandlingskrævende hørelsenedsættelse hos 1 ud af 1000 nyfødte.
Det er også vigtigt at vide, at han naturligt i forbindelse med sygdom, forkølelse og lignende kan have væske i mellemøret som gør, at hans hørelse er nedsat. Der kan her være tale om en midlertidig periode med hørenedsættelse, og det er helt normalt. Har børn gentagende mellemørebetændelser vil man ofte vælge at lægge dræn.
Tegn på at børn har svært ved at høre kan være følgende:
- Barnet pludrer ikke, eller pludrer meget monotont.
- Barnets sprogudvikling er ikke alderssvarende, måske sker der ikke nogen sprogudvikling.
- Barnet taler meget utydeligt, har svært ved at udtale ord rigtigt og mangler ofte ord.
- Barnet bruger mange fagter i stedet for ord.
- Barnet bruger lyde som hyl, skrig, brummen osv. i stedet for at bruge ord, når barnet vil udtrykke sine følelser.
- Barnet reagerer ikke, hvis det sidder med ryggen til forældrene, og man kalder på barnet.
- Barnet går meget tæt på f.eks. TV, Radio, Højttaler for at høre.
- Barnet viser ikke interesse for lyd.
- Barnet reagerer ikke på pludselige lyde, som hvis du f.eks. taber et grydelåg på gulvet, starter for en røremaskine eller lignende.
- Barnet reagerer ikke på lyde udefra som f.eks. en ambulance der kører forbi, en hund der står og gør osv.
- Barnet taler meget højt og råber meget.
Du fortæller, at din dreng altid har snakket og pludret meget. Han lyder til at være rigtig god til at kommunikere og bruger både sit verbale ...
... sprog og sit kropssprog. Når han taler højt, kan det både være udtryk for at han øver sin stemme, som du skriver. Det kan også sagtens være utryk for, at han i vuggestuen oplever et meget højt lydniveau. Mange børn sammen på lidt plads og små børn der græder, pludrer sammen, voksne der kommer og går, låger og skuffer der smækker osv. giver alt sammen et højt lydniveau og for at overdøve dette og blive hørt, så vænner nogle børn sig til at tale og råbe meget højt.
I nogle institutioner har man et Sound Ear et lydhøre. Det viser, når lydende bliver for høje. Hvis lyden er tilpas, så lyser øret grønt. Bliver lydende for høje, så advares der med et gult lys og hvis støjgrænsen er overskredet, så lyser øret rødt. Det er for mange børn en god måde at blive opmærksomme på, at lydniveauet skal sænkes. Det er meget håndgribeligt at kikke på dette øre. Jeg har blandt andet set det brugt i børnehaver.
Hvis du er i tvivl om din dreng kan høre, så kan du sagtens tale med lægen omkring dette eller kontakte en øre-næse-halslæge direkte. Det kræver ikke henvisning. Nogle praktiserende læger udfører selv en måling af trykket i mellemøret. På den måde kan man få indtryk af om der er væske i mellemøret eller om alt er som det bør være.
Øre-næse-halslæger kan også lavet måling af tryk i mellemøret, men kan også lave andre undersøgelser, som kan klarlægge, hvorvidt barnet kan have høreproblemer. Der findes forskellige børnehøreprøver, som kan bruges til børn der er under 3-4 år, og som naturligt ikke kan medvirke til en almindelig høreprøve.
I kan også af egen læge blive henvist til en høreklinik, hvor man kan undersøge jeres drengs hørelse, hvis det skønnes nødvendigt. Umiddelbart er der dog ikke noget i din beskrivelse, som tyder på, at jeres dreng ikke kan høre - men er du i tvivl så tal med jeres læge :)
Håber du kan bruge dette lidt videre - og rigtig meget held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor