Svar: Starte arbejde og nedtrapning af amning
Kære Frederikke
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dagsrytme :)
Med den alder din dreng har nu, så er det meget passende med 3 amninger dagligt, og når din dreng bliver 10-12 måneder, det vil sige i den periode, hvor du starter arbejde, så vil det være rigtig fint, hvis du kan amme ham 2 gange dagligt.
Som jeg læser jeres dagsplan, så får din dreng ikke bryst midt på dagen og heller ikke om aftenen, når han puttes. Han får de tre amninger, som han naturligt har behov for kl 23, 02.30 og 05... Han puttes om dagen uden bryst og i stedet for brystet om aftenen, så tilbyder du ham godnatgrød. Det betyder, at han naturligt er nødt til at søge brystet om natten, fordi han lige nu som sagt har brug for de tre amninger...
Hvis du gerne vil trappe ud af amningen midt nat, så vil det derfor være en god idé, hvis du kan amme ham før han puttes om aftenen - så han altså både får godnatgrød og brystet. Og hvis du helst ikke vil vænne ham til dette, hvilket jeg godt forstår, hvis han ikke har brug for det, men så vil det være rigtig fint, at du forsøger at trappe ud af amningen midt nat, så han stadig ammes kl 23 og 05 og på den måde får sit behov for mælk dækket. Så han stadig får de to amninger, som han har behov for i 10 måneders alderen.
Jeg anbefaler normalt, at de tre amninger, som børn har brug for i 8-9 måneders alderen ligger før middagslur, aften og sen aften. På den måde lærer barnet at sove igennem om natten uden bryst. Når man i 10 måneders alderen trapper ned til to amninger, så vil mange fjerne brystet om dagen og så bibeholde amning aften og sen aften. Fordelen ved at amme på denne måde er, at amningen tidlig morgen godt kan tage pladsen væk fra morgengrøden, så han måske ikke spiser så meget. Men hvis det kan fungere hos jer med bryst kl 05 og grød kl 08, så er det helt okay. Det kommer også an på, hvor tidligt du skal på arbejde og hvorvidt han skal passes hjemme eller afleveres i dagpleje/vuggestue om morgenen. Hvorom alting er, så vil jeg umiddelbart anbefale dig, at du på sigt fjerner den tidlige morgenamning og bibeholde amningen kl 23, så længe han viser behov for den. Det vil være med til at fylde ham lidt ekstra op før natten og stadig holde fast i, at han ikke behøver amningen kl 02.30.
Når du putter ham om aftenen, så går jeg ud fra, at han puttes i egen seng, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han sover - og det lyder som om, at det fungerer godt:) Dette skal du holde fast i. Det er vigtigt, at han ikke falder i søvn med brystet ...
... i munden, og da det lyder som om, at han fint klarer at sove uden bryst, så skal du ikke ændre på dette nu. Når du ammer ham kl 23, så skal du tage ham op, tilbyde ham brystet og give ham den mælk, som han har behov for - og derefter putte ham tilbage i egen seng igen, så han sover videre der. Det er vigtigt, at han ikke ligger ved siden af dig og kan dufte din mælk, for så vil han naturligt søge brystet ekstra.
Og når og hvis han så vågner omkring kl 02.30, så skal du forsøge at få ham videre i søvnen uden at tilbyde ham brystet. Prøv at berolige ham med stillingskift, kærtegn, beroligende hænder, beroligende ord, så han med din nærhed men uden brystet lulles videre ind i søvnen. Hvis han er meget brystsøgende, så kan du være nødt til at give ham brystet, men prøv at gøre det så kortvarigt som muligt. Tilbyd brystet, så han falder til ro, men forsøg så at trække brystet til dig igen og igen, så han ikke fylder sig med mælk, men netop lærer at han ikke behøver mælk i maven midt nat.
Det samme kan du så gradvist gå over til at gøre tidlig morgen - forsøge at få ham videre i søvnen uden brystet, berolige med dine hænder, kærtegn osv. Du kan evt. tage ham over til dig og putte med ham i din seng, hvis du fornemmer, at det kan få ham til at sove lidt længere, men prøv at undvære brystet. Og hvis han skal ammes, så gør det så kortvarigt som muligt, hvor du igen og igen forsøger at lirke brystet ud af munden på ham, så han ikke fylder sig med mælk. Alternativet er at I står op tidlig morgen, så dagen starter før og han starter dagen med grød og ikke bryst..
Hvis du ammer ham om aftenen, når han puttes - selvom dette ikke fremgår af den dagsplan du har sendt, så vil det være rigtig fint at du arbejder på at bibeholde amningen kl 19.30 og kl 23 - og så ikke ammer yderligere om natten, ej heller tidlig morgen. Hvis du ikke ønsker at amme kl 23, så kan alternativet være en flaske, som far kan give ham og hvor du så har mulighed for at gå tidligere i seng. Men du skriver, at du gerne vil fortsætte med at amme ham til han er et år, og da amningen umiddelbart fungerer rigtig godt, så er der ikke nogen grund til at introducere en flaske nu og med den alder han har. Du vil sagtens kunne dække hans behov for mælk ved at amme ham 2 gange dagligt i 10-12 måneders alderen :)
Jeg håber, at du kan bruge disse overvejelser lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad din drengs behov for brystet er de næste par måneder frem og hvor amningerne kan ligge...
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
Viden om børn:
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder