Annonce

Annonce

Svar: Overgang fra 2 til 1 lur


1. januar 2018

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Dorthe

Tak for dit brev :)

Min umiddelbare tanke er, at det er for tidligt for din datter kun at få en lidt længere lur midt på dagen. Det vil være rigtig svært for hende at holde sig vågen helt til klokken måske er 12, så hun kan sove mellem 12-15 og hvis hun sover meget tidligere, så bliver eftermiddagen let for lang for hende. Samtidig så vil de fleste børn være mellem 12-18 måneder, før de begynder at kunne nøjes med en lur dagligt, og selvom jeres datter nu er knap 1 år, så vil det være naturligt, hvis hun stadig har brug for to lure dagligt.

Du fortæller, at hun o ofte er begyndt at vågne kl 8 og nogle gange sover til 8.40 - og jeg vil faktisk foreslå dig, at du vækker hende om morgenen. Selvom børn som udgangspunkt skal have lov til at sove og det er dejligt, hvis de kan vågne af sig selv frisk og veludhvilede, så kan det godt forsvares at vække dem om morgenen, hvor hun jo allerede har sovet en god lang nattesøvn - og især når det samtidig sikrer hende de to lure/de to afbræk i løbet af dagen som lurene giver hende. Det er således bedre for hende og hendes udvikling, hvis hun starter hver dag til samme tid og får mulighed for at sove sine to lure, end at hun sover en ekstra lang nattesøvn og kun sover en lur dagligt, - så længe hun ikke er ældre.

Mit forslag vil derfor være, at I forsøger at sikre hende samme stå op tidspunkt hver dag uanset om det er hverdag, weekend, juleferie eller lignende. Jo mere fast stå op tidspunkt hun har, jo mere vil resten af dagen naturligt følge efter og dagen skrider ikke for jer - eftermiddagen bliver ikke for lang for hende. Hvis hun ikke vågner af sig selv mellem 7-7.30, så vil jeg foreslå at du vækker hende - naturligvis kærligt og nænsomt, så det stadig er dejligt at komme op og starte dagen.

Generelt gælder, at jeres datter vil have brug for to lure dagligt, hvis:

- Hun er under 12 måneder gammel.
- Hun ...


Annonce

... leger, når hun puttes, men falder derefter til ro og sover måske ca. 1 time.
- Hendes humør og overskud er større, når hun sover to lure i forhold til kun at sove én.
- Hun falder konsekvent i søvn, når I kører i bil eller går en tur med barnevognen

Jeres datter vil ofte kunne nøjes med en lur dagligt, hvis:

- Hun er mere end 18 måneder gammel
- Hun leger i 30 minutter eller mere, når hun puttes til sin formiddagslur og falder enten ikke i søvn eller sover kun kortvarigt
- Hendes humør er godt, hun leger og virker ikke træt, selvom formiddagsluren springes over.
- Hun sover fint og falder fint i søvn, når hun puttes til middagslur
- Hun sover ikke, når I kører i bil eller triller ture med barnevognen


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er lidt forskelligt, hvordan børn gør, når de begynder at kunne undvære formiddagsluren. Mange børn begynder at protestere mod at blive puttet om formiddagen, de vil ikke sove og begynder derfor at have en længere vågenperiode fra de vågner om morgenen, og til de er parate til at sove. Andre børn sover kortere og kortere formiddagslur, - fra at luren har varet måske 1.5 time, så varer den måske kun 1 time, 45 minutter, 20 minutter... og på den måde trapper de ud af deres formiddagslur helt af sig selv.

Nogle gange kan man godt - som du også har tænkt - lade hende sove længere om om morgenen, og på den måde hjælpe hende til at sove senere i løbet af dagen og dermed kunne nøjes med kun en lur dagligt. Men så længe hun ikke er ældre, så tænker jeg, at det ikke vil være en løsning hos jer. Du risikerer, at hun så sover sin 2 lur sidst på dagen i stedet, fordi eftermiddagen naturligt bliver for lang for hende, og det vil derfor give jer andre søvnproblemer. Så længe hun har brug for to lure, er det bedre at de ligger formiddag og middag - og ikke middag og eftermiddag :)

Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig godt nytår til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce