Annonce

Annonce

Svar: Natteroderi - 13 mdr.


28. december 2017

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hverdag :)

Der er flere ting som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig. For det første, så er der ingen tvivl om at alder og udvikling spiller ind netop nu, og det du oplever om aftenen - at hun "ikke vil sidde hos dig, og heller ikke ligge i sengen" og at hun om natten ikke kan finde ro i jeres seng "men ofte bliver sur over det" handler om at hun lige nu går igennem en periode, som man kan kalde separation-gentilnærmelses-fasen.

Ligesom børn i 8-10 måneders alderen går igennem separationsfasen, i takt med at de begynder at kravle, rejse sig ved tingene osv. så går børn i jeres datters alder nu også igennem en fase - ofte i takt med at hun nu begynder at gå mere rundt, oplever verden mere og mere på egen hånd. Separations-gentilnærmelses-fases ses ofte i 13-15 måneders alderen, og det er helt naturligt, at I her oplever, at hun nogle gange vil op, vil sidde på skødet, har brug for at observere verden lidt fra jeres arm, og måske klynger sig lidt ekstra - og andre gange, så vil hun alligevel ikke op, men skubber jer fra sig, vil ned igen, vil prøve på egen hånd og bliver irriteret. Og det er faktisk rigtig svært at hjælpe hende og finde ud af, hvornår I skal være der og hvornår I ikke skal... Det er op ned, op ned, som om at hun ikke rigtig selv kan finde ud af, hvad hun egentlige har brug for.

Derudover så er der ingen tvivl om, at hendes dagsrytme spiller ind. Du fortæller, at hun lige nu er i overgangen mellem at sove to til kun en lur dagligt - og det lyder for mig som om, at det måske er lidt for tidligt med kun en lur. De dage, hvor hun sover en lang formiddagslur, kan hun nemlig ikke nøjes med denne lur, men har brug for at få en ekstra lille lur om eftermiddagen, hvor hun så ofte sover mellem 15-16.30... Og det giver jer faktisk problemer.

For det er sådan, at når børn på jeres datters alder sover så sent (efter kl 16), så vil denne søvn ofte "æde" af nattesøvnen. Det betyder, at hun kan blive svær at få til at sove om aftenen, eller at hun vågner og tydeligt har en vågenperiode, hvor hun egentlig skulle sove, eller at hun vågner tidligt morgen og ikke kan sove videre. Alt sammen på grund af at hendes 2 lur ligger så sent. Derfor er det langt bedre, at I hjælper hende til to lure dagligt og her sikrer, at hun netop får en formiddagslur og en middagslur.

Og samtidig er det så også vigtigt, at formiddagsluren ligger om formiddagen og middagsluren ligger så tidligt, at hun kommer op af sin middagslur før kl 16. Og normalt siger man jo, at man ikke skal vække børn som sover - ...


Annonce

... men det kan faktisk godt være nødvendigt her. Og i stedet for at du vækker hende fra middagsluren kl 16-16.30, så vil det faktisk godt kunne være en løsning, at du vækker hende fra formiddagsluren, så hun om formiddagen stadig får en lur, men en kortere lur, og til middag stadig får sin middagslur, men her kommer op i god tid, så hendes rytme på den måde hjælpes på vej og giver bedre puttetidspunkt og sammenhængende nattesøvn.

Det er her vigtigt at sige, at det IKKE er et spørgsmål om at fjerne søvn fra hende. Hun skal ikke vækkes af sin formiddagslur, fordi I vil fjerne dagssøvn. Det er for at sikre hende en længere middagslur og en bedre rytme, så hun stadig får sit søvnbehov om dagen dækket - men på tidspunkter som gør at døgnet kan hænge bedre sammen for både hende og jer.

Det betyder, at en dagsplan f.eks. kan se således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand eller letmælk af kop.

Afleveres i vuggestue

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt.

Puttes til formiddagslur og vækkes her efter ca 1-1.5 time.

Frokost 11: Rugbrød med forskellige pålæg og tilbehør eller varm mad med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl 13 og sover her til kl ca. 15.30...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtgrød med lidt mælk eller lidt tykmælk med lidt rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes godnatgrød ca 19.30 som nu - får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca kl 20 som nu...

Som I kan se i min dagsplan, så foreslår jeg altså, at hun får 1-1.5 times formiddagslur (svarende til den lur hun normalt tager mellem kl 15/15.30-16.30) og at hun så får ca 2-2.5 times middagslur (svarende til den lur hun normalt tager om formiddagen). Så hun samlet får præcis samme søvn som hun plejer og som hun viser behov for, men på tidspunkter der ikke ødelægger hendes nattesøvn.

Jeg tænker, at I godt kan forsøge at bruge dagene her mellem jul og nytår på at skabe denne nye rytme, så hendes indre ur begynder at vise dette behov før hun starter i vuggestue igen efter juleferien... men det kræver sandsynligvis også lidt samarbejde med vuggestuen, når hun starter op igen :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende:)

Rigtig glædelig jul og godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce