Annonce

Annonce

Svar: Afvænning fra putteflasken


12. november 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stephanie

Tak for dit brev og fine spørgsmål :) Og tak for den fine beskrivelse af hvordan putningen foregår hos jer - det lyder rigtig trygt og dejligt, det du fortæller.

De fleste børn trapper ud af den sidste flaske, når de er mellem 12-15 måneder gamle, så der er stadig lidt tid at løbe på hos jer :) Og der er netop ofte tale om en udtrapning, hvilket betyder, at du skal give din datter mindre og mindre mælk af flasken. Så hvis hun lige nu drikker 200 ml, så skruer du ned til 180, 160, 140, 120 ml, og så skal hun gradvist vænnes til at drikke en lille slurk mælk af en kop, og derefter kan hun måske gå over til at få vand.

Det vil være rigtig godt, hvis du samtidig kan introducere en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual. Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aftensmad kl 18, udgangspunktet familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig mos. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnagrød måske ca 19.30 - det kan være en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød eller lignende. Vand eller MME af kop.

Flaske og puttes til natten ca. kl 20... Flasken her trappes gradvist ud og erstattes af mme af kop og hen af vejen af vand af kop, fordi hun sammen med sin aftengrød kan vænnes til at få lidt mælk af kop (på sigt letmælk).

Godnatgrøden er med til at sikre, at hun ikke går sulten i seng, og at hun ikke behøver efterspørge sin flaske i løbet af natten. Samtidig giver den god ro i kroppen og kan hjælpe hende med at slappe af og overgive sig til søvnen på en ny måde.

Du skal ikke begynde at tilbyde letmælk eller vand i flasken. Det er ikke meningen, at hun skal drikke anden form for væske i sine flasker, men at hun gradvist skal vænnes til ikke at behøve flasken, og at hun fint kan drikke sit behov via en kop.

Lige nu har I et rigtig ...


Annonce

... fint ritual, og din datter reagerer så fint - du skriver "ofte drikker hun ikke så meget, og skubber flasken væk efter noget tid, og gør tegn til at hun vil over i sengen. Andre gange bunder hun det hele i en køre, og kommer så over. Som hovedregel falder hun altid i søvn af sig selv i sengen, efter vi har forladt værelset". Det er lige som det skal være, og hun er på ingen måde uhensigtsmæssigt afhængig af sin flaske. Derfor skal du ikke presse et andet ritual igennem, men forsøge at ændre tingene gradvist og på en måde, hvor din datter kan følge med. Lyt derfor til dig selv og din mavefornemmelse og ikke til bedsteforældrene :)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan introducere en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende, som hun på sigt kan trøste og berolige sig med, og som kan følge hende i hverdagen. Så uanset om hun skal puttes hjemme, i dagpleje/vuggestue, hos bedsteforældre eller andre steder, så har hun sin klud/bamse, der kan fungere som substitut for dig og far. Det er rigtig godt, hvis du kan give hende en ny tryghedgivende ting som erstatning for flasken og på sigt også som erstatning for din favn :) Flasken er genkendelighed og tryghed for hende, og derfor er det helt fair at tilbyde hende en god erstatning :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når det anbefales at fjerne flasken, så er det fordi mælkesukkeret omkring tænderne giver grobund for huller. Derfor er det rigtig godt, hvis hun stille og roligt kan gå over til at få lidt mælk, før hun får børstet tænder og så kan blive puttet med lidt vand eller helt uden noget, når hun først ligger i sin seng. Men du må som sagt meget gerne gøre det gradvist.

Det er også vigtigt, at hun er inde i en rolig periode udviklingsmæssigt, og at du ikke forsøger at ændre på hendes søvnrutiner i perioder, hvor hun er syg, hvor hun skal starte institution, hvor I skal flytte eller lignende, som naturligt vil give store ændringer i hverdagen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce