Annonce

Annonce

Svar: Vågner alt for tidligt!


12. november 2017

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og stort tillykke med 1 års fødselsdagen på onsdag! Det er en stor dag og det er aldrig til at forstå, at det første år er gået så hurtigt :)

Når jeg læser dit brev, så bider jeg især mærke i, at Oliver er begyndt at sove en lur dagligt og således ikke længere sover formiddagslur. Hvis han trives på denne måde, så er det naturligvis rigtig fint, men i forhold til hans alder, så er det lidt tidligt. Og du skal derfor være fuldstændig sikker på, at han ikke nogle gange powernapper på vej hjem fra vuggestuen. Er du sikker på, at han ikke gør det?

Jeg spørger, fordi det netop kan være forklaringen på, hvorfor han pludselig er begyndt at vågne tidligt kl 04/05... Det behøver ikke være særlig lang tid, og han behøver ikke sove tungt, men hvis han lige når at lukke øjnene i bilen, bag på cyklen, i barnevognen på vej hjem, så vil denne søvn kunne "æde af nattesøvnen", og så er det her, at I skal ind og ændre på rytmen.

Det bedste vil i givet fald være, at han stadig får lov til at sove en formiddagslur, sådan at hvis han har brug for to lure, så er det bedre, at de ligger formiddag og middag, end at han sover en tidlig middagslur og så powernapper eftermiddag...

En anden mulighed kan være det, som du også selv har tænkt på - at I forsøger at flytte lidt på hans middagslur, så han sover senere. Fordi I ved at rykke hele hans rytme lidt, måske godt kan være heldige, at han så står lidt senere op. Men, det vil være rigtig svært at få til at hænge sammen med vuggestuens rytme. Og når han står så tidligt op, så vil han naturligt være træt og putteparat kl 11-12 og kan ikke holdes vågen mod sin vilje.. Igen kan det derfor være bedre, at de i vuggestuen giver ham en lille formiddagslur, hvor han måske bare sover 30-45 minutter, og så kan de putte ham til en længere middagslur, der så ligger senere ...


Annonce

... f.eks. kl 13... hvorved eftermiddagen ikke bliver så lang for ham, han kan bedre holde sig vågen sidst på dagen og han behøver ikke komme i seng allerede kl 19, men puttes senere - og på den måde rykkes hele rytmen, så han kan sove lidt længere om morgenen.

Jeg kan ikke ud af dit brev se, hvorfor vuggestuen har valgt at han skal sove en længere lur midt på dagen. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de er parate til kun en lur dagligt og som sagt kan dette meget vel være det, der giver jer de tidlige morgenvågninger...:)

At han er startet i vuggestue, oplever en masse nyt og får rigtig mange stimuli i løbet af dagen påvirker naturligt også søvnen, så han lige nu sover mere uroligt, fordi han drømmer mere - alt hvad han oplever skal bearbejdes, når han sover.

Hans store motoriske udvikling, de første selvstændige skridt på vej ud i verden osv. giver ham også en motorisk uro, og en rastløshed i kroppen, når han skal sove - og det gør også, at det kan være svært for ham at ligge stille og han derfor også kan få vækket sig selv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Dette vil naturligvis ændre sig i takt med at han bliver ældre, motorisk bliver stærkere osv. og han vænner sig også mere og mere til vuggestuen - i øvrigt rigtig dejligt at høre, at det går så godt og han så hurtigt har vænnet sig til den nye verden. Super dejlig beskrivelse af, hvordan det også kan være, og hvor godt det kan være :) og tiden arbejder naturligvis lidt for jer.

Han må gerne få en godnatgrød, som en fast del af sit putteritual. Grøden kan mætte lidt mere end den nuværende banan, og den kan være med til at sikre, at han ikke vågner kl 05, fordi han er sulten. Den kan også gøre, at I ikke behøver introducere en morgenflaske, som han ikke umiddelbart har behov for...:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, og at det hjælper lidt på vej :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce