Brev:
Afvænding af natamning af baby på 7 mdr
Hej Helen,
Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine svar til andre mødre, og jeg har endnu ikke været til mødregruppe, hvor du ikke er blevet nævnt i positive vendinger :)
Nu har jeg dog brug for hjælp til en konkret problemstilling, så håber du kan hjælpe mig.
Min datter på 7 mdr. har gennem de sidste 2 mdr. haft utrolig mange opvågninger om natten, og det er efterhånden til stor gene for både min og hendes nattesøvn. Fx i nat blev hun puttet kl. 19.30 og vågnede og græd og ville ammes kl. 22.30, kl. 23.30, kl. 2.30, kl. 4 og kl. 6. Jeg er efterhånden helt smadret af kun at sove 2 timer sammenhængende af gangen, og selvom min datter sover fra kl. 19.30 til kl. 6.30-7.00 om morgenen, så synes jeg også hun virker og ser meget træt ud om morgenen, hvorimod hun tidligere var allermest frisk og veloplagt på denne tid af dagen.
Min datter har ikke altid haft alle disse opvågninger om natten. Fra hun var ca. 1,5 mdr. til 5 mdr. ammede jeg kun ved putning (kl. 20-21), midt nat (2-4.00) og morgen (6.30-7.30), men fra den ene dag til den anden begynde hun at vågne oftere og oftere og nogen gange kun 40 min eller 1 time efter sidste amning. Jeg tror det begyndte at gå galt da jeg begyndte at amme hende i søvn under putningen omkring 4 mdr. alderen i stedet for at ligge hende i tremmesengen i vågen tilstand og selv falde i søvn som tidligere. Jeg er stoppet med at amme hende i søvn igen, nu ligger jeg hende (vågen) i sin tremmeseng efter amning, siger godnat, slukker lyset og lukket døren hvorefter hun selv falder i søvn alene inden for 5-10 min; så putning fungerer upåklageligt.
Hun begyndte så småt på skemad fra 4,5 mdr. og hun spiser i dag rigtig fint 3 daglige måltider (dog mindst appetit om morgenen - sikkert fordi hun har drukket så meget mælk hele natten). Hun har ingen tænder fået endnu, men hendes gummer har tydeligvis kløet i den sidste måneds tid. Hun bruger sut og puttes ofte med den.
Jeg har gennem de sidste 14 dage prøvet at vende hende fra alle de ...
... natamninger og mit mål var at hun kun skulle ammes ved putning, sen aften og tidlig morgen. Når hun så er vågnet på andre tidspunkter i løbet af natten har jeg i den første uge vugget hende i mine arme, først for at trøste hende og herefter for at lulle hende i søvn. Dette har lykkedes i løbet af alt fra 5 min og 1 time, og det stod jeg ofte op og gjorde 2-3 gange hver nat udover amning sen aften og tidlig morgen. Specielt midt om natten (ved 2-3 tiden) har det taget mig omkring 1 time at få hende til at falde i søvn uden amning. Hver gang jeg har lagt hende ned i hendes seng efter at være faldet i søvn i mine arme er hun vågnet igen, grædende, 1-10 min senere.
I den anden uge med ”afvending” har jeg lagt hende til at sove i barnevognen så jeg har kunnet trille hende i den om natten og derfor er sluppet for at vugge et 9 kg tungt barn i armene i op mod 1 time. Problemet er blot at jeg nu efter 14 dages forsøg på afvænding af enten armvugning eller barnevogn trilning stadig er oppe på lige så mange gange som tidligere. Jeg ammer kun sen aften og tidlig morgen men hun vågner fortsat ca hver anden time hele natten igennem.
Da jeg gik i gang med ”afvænding” havde jeg hørt at det tog 3-4 dage med gråd og endnu mindre søvn end normalt men så var det også ovre. Her 14 dage senere er der ingen tegn på færre opvågninger og jeg synes efterhånden det er synd for min datter at hun skal græde så meget hver nat hvorfor jeg i nat besluttede mig for at give efter for amningerne som så ente i 5 amninger efter putning.
Hvordan anbefaler du at jeg afvender hende fra alle hendes opvågninger som resulterer i op mod 5 amninger på en nat? Skal jeg sove i et andet værelse (i dag sover min datter i en bedside crip ved siden af mig)? Skal jeg have far i spil? I så fald hvordan? Hvordan skal hun kunne forstå at hun gerne må få bryst når hun vågner sen aften og tidlig morgen men ikke de øvrige gange? Jeg overvejer også helt at stoppe med at amme, så muligheden ikke eksisterer. Hvad vil du anbefale?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to