Annonce

Annonce

Svar: Utryg ved at falde i søvn


27. oktober 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på søvntoget, altså på at ramme det rette puttetidspunkt, så din dreng ikke er for vågen, men heller ikke overtræt, når han puttes, men så du rammer det tidspunkt, hvor han har lettest ved at overgive sig til søvnen.

Og med den alder han har nu, så begynder han at kunne sidde mere op, og jeg synes derfor, at det vil være en rigtig god idé, hvis du begynder at indføre faste ture med barnevognen. Der er mange gode grunde til lige nu at forsøge dette, og nogle af dem vil jeg lige nævne her:

For det første så kan du, som du skriver, starte med at lade ham sidde op. Naturligvis med flyverdragt/sovedragt på og ryglænet i barnevognen eleveret, så han kan slappe af og læne sig tilbage, men så du anerkender hans lyst til at sidde og kikke, mærke vinden i ansigtet og blive fyldt og med indtryk, før han skal sove.

For det andet, så lærer du ham at falde i søvn uden at være i din favn, og uden at du skal gå rundt med ham i armene. Som du skriver, så er han efterhånden en tung dreng, og det er rigtig hårdt for din ryg, hvis du skal være rundt på ham, når han vejer knap 11 kg. Det er en godt for dig, men det er heller ikke hensigtsmæssigt, hvis han kun kan sove i din favn...

For det tredje, så føler han ikke noget pres omkring søvnen i barnevognen. Han kan falde i søvn, når han er parat til det, og det er, som du også skriver, netop vigtigt at fjerne pres fra ham, så han føler sig tryg ved at sove.

For det fjerde, så giver det dig mulighed for at se lidt på klokken og dermed vurdere, hvornår han egentlig er parat til at sove, hvis du putter ham kl 09, og han først falder i søvn kl 09.45, så ved du, at han måske først skal puttes ca 9.30 fremover - og når du kender hans puttetidspunkt bliver det naturligt også lettere at putte ham...

For det femte, så er det bedre at trille ham en tur i barnevognen i løbet af dagen, fremfor at sidde og hoppe på en pilatesbold eller lignende. Det er som udgangspunkt en god vane at lære at sove i sin barnevogn, og det kan fungere rigtig godt for alle fremadrettet. At lære ham at skulle hoppe på en pilatesbold, bliver kun sværere at hjælpe ham med...

Derudover så vil det være rigtig godt, hvis du ...


Annonce

... kan forsøge at starte dagen til samme tid hver dag. Jo mere fast stå op tidspunkt I har, jo mere vil resten af dagen følge efter. Det vil sige, at han naturligt vil spise til faste tider, være aktiv til faste tider, og kan puttes til nogenlunde faste tider - alt sammen ofte afhængig af, hvornår dagen starter. Derfor kan det være en god idé, at du f.eks. ikke serverer morgengrød senere end kl 07.30, og det betyder, at hvis han ikke vågner af sig selv f.eks. kl 07, så må du faktisk gerne vække ham. Det kan godt forsvares at vække ham om morgenen, hvor han har sovet en længere og sammenhængende nattesøvn, og når det samtidig er for at sikre ham en bedre søvnrytme og sikre hans søvnbehov om dagen. Det dur ikke, at han nogle gange springer dagslurene over....

Nogle gange kan det være en god idé at lægge et bad ind midt på dagen i en periode. Badet aktiverer jeres dreng rigtig godt både motorisk og mentalt, det forlænger hans vågenperiode og hvis du afslutter badet med god frottering med håndklædet, smører ham med lidt creme osv. efter behov, giver ham lidt babymassage osv. så kan det også være med til at give ham en god fysisk ro, før han skal sove. Og det kan faktisk gøre, at han så vil have lettere ved at falde i søvn, når han puttes til sin middagslur, ligesom det kan gøre, at han sover en lidt længere og mere sammenhængende lur.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derudover så spiller øreproblemer naturligt også ind på søvnen, så hvis han har væske i mellemøret, så kan det vække ham undervejs i søvnen fordi han får smertejag fra ørerne. Selvom han om dagen godt kan ligge på ryggen og lege, så kan han godt få problemer med søvnen, hvor han ofte også ligger ned i længere tid. Af samme grund kan det også her være en god idé at du lader ham sidde op, når han skal sove og du triller med barnevognen, fordi det kan være med til at forebygge smertejag fra ørerne, så han igen tør overgive sig til søvnen... Af samme grund kan det være en god idé, hvis du kan elevere hovedgærdet i hans seng, så han ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme en lille pude, et sammen rullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen i hovedenden løftes lidt op :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce