Brev:
Johannesbrødkernemel og mad til præmature
Kære Helen,
Tusind tak for en fantastisk brevkasse, som jeg har flittigt har søgt råd hos med begge vores drenge.
Lige lidt baggrundsviden inden jeg stiller mine spørgsmål. Jeg er mor til to dejlige drenge, som begge er født for tidligt. Lucas på 4,5 år født 30+0 og Luis på 4 måneder (korrigeret knap 2 måneder) født i uge 29+5. De er begge sunde og raske med et relativt ukompliceret forløb på neonatalafdelingen med i bagagen.
Mit første spørgsmål handler om Luis, som er født 26. Marts i år. Luis er, ligesom storebror, en storgylper. Han gylper i kaskader i op til 2 timer efter et måltid. Det skyldes sandsynligvis en umoden lukkemuskel, idet han er i fin trivsel og tager på som han skal. Så vi vores vaskemaskine kører i døgndrift, og vi bøvser ham konsekvent kun af stående på et gulv som efterfølgende kan vaskes. Selvom gylpen givetvis skaber en snert af bekymring fordi "portionerne" ser så store ud, når de kommer op i store skyller, så er vi dog alligevel rimelig rolige omkring det, fordi vi fra strorebror ved, at han nok skal vokse sig fra det.
Luis får flaske udelukkende med min udmalkede mælk og spiser alt mellem 60-120 ml. pr. Måltid ca. 8-9 gange i døgnet.
Johannesbrødkernemel
Jeg har læst mig til, at Johannesbrødkernemel skulle kunne "jævne" eller tykne mælken nede i maven og derved mindske tilbageløbet. Hvad ...
... er dine erfaringer med dette? Hvor gammel skal L være for at vi evt. kan begynde at tilføre det til mælken i hans flasker? Kan vi stadigvæk gøre det selvom han får MM og ikke MME? Og hvordan tilbereder vi det i så fald smartest muligt?
Som det er nu klargører vi flasker til ca. et døgn af gangen. Jeg har en lille bekymring i forhold til dette som vedrører fordøjelsen. For jeg går ud fra, at det gør mælken lidt sværere at fordøje, og at det derfor kan give maveproblemer - eller er den antagelse forkert? L får i øjeblikket 1,5 g. Movicol morgen og aften for at holde maven i gang. Det har han fået siden har var få uger gammel, fordi han indtil termin fik NAN's FM85 tilført i mælken for at hjælpe til en god vægtstigning.
Opstart på grød
Jeg har siden storebror glemt helt hvordan og hvornår vi opstartede grød. Med ham gik opstarten ret gnidningsfrit. Jeg ved, at tommelfingerreglen er fødselsdato + halvdelen af den tid de er født for tidligt men dog senest 6 måneder efter fødsel. Er det disse retningslinier vi bør følge? Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man ikke blot skal følge terminsdatoen + 4-6 måneder. Kan du forklare mig, hvorfor det forholder sig anderledes? Jeg går ud fra, at det findes noget evidens for, hvorfor det er bedst at starte tidligere?
Jeg glæder mig til at høre fra dig.
De bedste sommerhilsner fra
Mette-My
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.