Annonce

Annonce

Svar: Sove igennem - 13 mdr.


27. juni 2017

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lise

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge...

Jeg kan ikke ud af dit brev se, hvordan hans først år af livet har været.. Har han været syg, har han haft mellemørebetændelse, problemer med refluks, astmatisk bronkitis eller lignende, så kan det naturligvis forklare, hvorfor han har dårlig erfaring med sig om søvn...

Det kan også spille ind, hvad der sker i hverdagen - om han er startet i dagpleje/vuggestue, om I er flyttet, hvordan mor og far har det - hvor meget ro der er i jeres hjem, hvor stressede I er osv. Der er rigtig mange ting, som spiller ind på børns søvn og som kan forklare, hvorfor de sover dårligt og derfor er der nogle gange flere ting, som man skal ændre på, for at finde en løsning :)

Det spiller naturligt også ind, hvilke ritualer og rutiner I har, hvornår og hvordan I har indført dem, ligesom hans alder og udvikling naturligt påvirker søvnen... Og for at starte et sted, så har netop alderen betydning lige nu.

Netop i 13-15 måneders alderen, kan man tale om en slags separation-gentilnærmelses-fase, hvor han på den ene side vil søge jer ekstra meget, har brug for at mærke jer tæt på, viser behov for at blive løftet op i jeres favn - og lige så snart I så tager ham op, så vil han alligevel ikke være oppe, men vil ned igen. Det kan føles lidt som op-ned-op-ned og som om at han ikke rigtig selv helt kan beslutte, hvad han egentlig har brug for.

Dette påvirker naturligt også hans evne til at sove og evne til at overgive sig til søvnen, ligesom han igen vil kunne sove mere uroligt om natten og også vågne tidligt på grund af stor drømmeaktivitet og bearbejdning af dagens oplevelser...

Det er vigtigt, at I prioriterer at være der for ham, ikke går fra ham, men fornemmer og anerkender hans behov for at kunne se jer. Og med den alder han har nu, vil det være rigtig godt med en aftenrutine, hvor han får aftensmad, kommer i bad, tilbydes godnatgrød, bliver puttet med puttebamse, putteklud og godnatsang. Han kan godt en overgang blive tilbudt flaske, men stille og roligt vil det være rigtig godt, hvis han får mælk sammen med sin grød og flasken trappes ud. Det kan ikke udelukkes, at han vågner om natten, fordi han savner sin flaske, hvis han er vant til at falde i søvn med denne eller hvis han er vant til at falde i søvn i jeres favn, og ikke i sin seng - så det skal han lære nu :)

Det kan også være en overvejelse værd, om hans puttetidspunkt er rigtigt for ham. Måske skal han puttes senere. I fortæller, at han ofte puttes kl 19, og at han om dagen sover ca 3 timer fordelt på 2 lure.. Dagssøvnen lyder fin. I skal regne med, at han nok har brug for godt 13.5 times søvn i døgnet og det betyder, at hvis han sover ca 3 timer om dagen, så skal han sove ca 10.5 times nattesøvn. F.eks. fra kl ...


Annonce

... 20 til 06.30... Står han senere op, så skal han puttes senere om aftenen. Står han tidligere op, kan det godt være, at han er parat til putning kl 19...

Det at han lyder afhængig af jeres favn og af at blive vugget - det er et søvnsassociationsproblem. I skriver "vi har forsøgt at tage ham op og vugge ham i søvn, men han vågner igen, så snart vi lægger ham i sengen igen..." Hvor hurtigt I kan ændre på dette afhænger af situationen. Måske vil han have behov for at lære at sove uden at skulle vugges - før han kan lære at sove uden at være i favn. Så måske vil en løsning være, at I lægger jer med ham, giver ham masser af nærhed og tæt fysisk kontakt, men uden at have ham i jeres arme og så han netop lærer at det er okay at ligge ned og sove. Det afhænger også af, hvordan han falder i søvn om dagen - skal han her også vugges, trilles med osv. så vil det være nødvendigt, at I om dagen også ændrer på dette. Hvis putningen om dagen fungerer godt, så vil det være rigtig godt, hvis I kan overføre dagsritualet til om aftenen...

Så skal det også medtænkes, om han kan have natteskræk og problemer med voldsom drømmeaktivitet... Det er begrænset, hvad I kan gøre ved dette med den alder han har, men det kan naturligvis ikke udelukkes, at det kan være årsagen til at han vågne og skriger. Børn med natteskræk vil netop ofte vågne med skrig. De kalder ikke på deres forældre, de skriger. Og når man kommer ind til dem, så sidder de op i sengen, de virker vågne, men de er ikke vågne. Hvis I forsøger at trøste ham, tage ham op osv. så skubber han jer væk, han afviser jer, og det gør det naturligt rigtig svært at hjælpe ham. Han afviser jer, fordi han faktisk ikke er vågen. Natteskræk opstår i den dybe søvn.

Natteskræk opstår ofte omkring 18 måneders alderen, men det kan sagtens forekomme i jeres drengs alder også... :(

Så for at I kan finde frem til en løsning, så er I altså nødt til at se på hans alder og den udvikling, som han går igennem lige nu. I er også nødt til at overveje, hvad han har med sig af søvn-erfaringer igennem sit første leveår og hvordan det påvirker ham nu.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derudover skal I se på hans rutiner, overveje om han måske har et søvnassociationsproblem, som I skal ind og arbejde med og forsøge at ændre - og sætte noget andet i stedet :)

I skal se på hans rytme, hans samlede søvnbehov og lave lidt beregninger på, hvornår han skal puttes osv. så I sikrer jer, at I rammer det rigtige tidspunkt for søvn :)

Og så skal I også se på om der er andre forhold, som kan have betydning for hans søvn - sygdom, start i dagpleje/vuggestue, natteskræk og lignende.

Nogle ting vil I kunne gøre noget ved, andre ting vil han skulle vokse fra - og løsningen afhænger helt af, hvad problematikken handler om... Jeg håber derfor, at lidt af disse tanker kan hjælpe jer videre og lede jer i den rigtige retning :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce