Annonce

Annonce

Svar: Problemer med søvn - 19 måneder


12. juni 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sams Mor

Tak for dit brev :)

Søvnen ændrer sig hele tiden, måden barnet falder i søvn på, hvor meget barnet sover, hvordan søvnen rent fysiologisk er sammensat, hele barnets rytme osv. osv. Det ændrer sig rigtig meget fra barnet bliver født og til nu, hvor jeres dreng er godt 1.5 år gammel.

Og det stiller store krav til jer forældre, fordi man hele tiden skal kunne omstille sig, indføre ritualer der passer til barnets alder og udvikling, ved hvad man kan forvente hvornår, skabe de rette rutiner og ritualer osv. Og så er der alt det, som man aldrig rigtig er herre over, og som påvirker søvnen rigtig meget - f.eks. sygdom. I perioder, hvor jeres dreng har været syg, så vil han naturligt sove dårligere, ligesom i perioder, hvor han udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så vil han også sove dårligere...

Med det vil jeg sige, at nogle gange er det bare svært, det med søvnen. Selvom I har forsøgt med fast putteritual siden han var 4 måneder, selvom I har indført godnatsang, putteklud og kys, så er det ikke altid tilstrækkeligt. Han har fra han var lille haft problemer med kolik, smerter i hovedet, låsninger i hofte og lænd osv. Så vidt jeg husker har han også været syg med falsk strubehoste, da han var helt lille, og du fortæller også, at han har haft influenza og nu mellemørebetændelse - det gør det naturligt svært at holde fast i gode putteritualer og få gjort ham tryg ved at sove - også selvom han nu har den alder han har...

Og netop alderen spiller ind hos jer. Det er sådan, at i 18-20 måneders alderen begynder børn naturligt at få lidt farefornemmelse. Det betyder, at verden nu opleves større og mere farlig - han bevæger sig meget mere omkring nu, han klatrer op og finder ud af at han ikke selv kan komme ned, han begynder at løbe, falder, slår sig osv. Han oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra ham, skubber til ham, nogle bider måske, og han møder også modstand fra jer, I holder fast i ham, så han ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når han skal sove og om natten.

Derfor vil børn i denne alder naturligt have svært ved at overgive sig til søvnen. Det er svært for ham at slippe dagen og alle oplevelserne, det er svært at koble fra. Og ud over, at det er svært at falde i søvn, så er det også svært at sove sammenhængende. I denne alder vil mange børn sove meget uroligt, for alt hvad de oplever skal bearbejdes, og det bliver det, når han drømmer. Derfor vil børn i denne alder godt kunne vågne op med skrig, være rigtig kede af det og næsten virker til at have mareridt og de kan virke meget tryghedssøgende i denne alder.

Det vil være rigtig godt at hjælpe ham til en nogenlunde fast dagsrytme, jo mere fast hans rytme om dagen er med fast stå op tidspunkt, faste spisetider og fast tidspunkt for middagslur - jo lettere vil det ofte være for ham at finde ro, når han skal sove. Det samlede søvnbehov i denne alder vil ofte være 13-13.5 time. Ofte fordelt sådan at barnet sover 2-2.5 time til middag og sover 11 timer om natten. Det betyder, at han f.eks. kan blive puttet kl 20, hvis han starter dagen kl 07 og så f.eks. sove til middag mellem kl 12.30-14.30... Så har I lidt idé om, hvad I kan forvente :)

Med hensyn til at sove i slyngevuggen - hvis det er det som virker lige nu, og han i den kan sove flere sammenhængende timer og ...


Annonce

... alle kan få en rolig og god nattesøvn, så må det være at foretrække. Det lyder som om, at det lige nu må foretrækkes at alle får deres nattesøvn - og når I har fået en god periode med søvn, så er der måske overskud til så at lære ham at sove i tremmesengen i stedet for i slyngevuggen. I er nødt til at starte et sted, og det lyder for mig som om, at I skal vælge det, som lige nu giver bedst søvn til alle - og altså lade ham sove i slyngevuggen...

Med den alder han har nu, så må han stadig gerne få et bad om aftenen og I kan med fordel derefter tilbyde ham en godnatgrød eller en portion havregryn med mælk, som en fast del af hans putteritual. Derefter kan han få børstet tænder og så kan I introducere en godnathistorie eller I kan begynde at tale dagen igennem med ham. I kan også introducere en puttebamse nu og se om I kan vænne ham til at sove med denne. Den bør følge ham overalt, så den også er med ham i vuggestue, i bilen, når han puttes i barnevognen, når han trøstes generelt - den skal være hans tro følgesvend og på sigt kunne fungere som substitut for jer, når I ikke er lige ved siden af... En bamse kan også være en klud, en slaskedukke, en af jeres aflagte t-shirt, jeres hovedpudebetræk eller hvad han nu kunne tænkes at kaste sin kærlighed over...

I skal altså gradvist forsøge at introducere et nyt ritual for ham, som giver ham nærhed, tryghed, hjælper ham ind i søvnen - I er der for ham, beroliger, taler dagen igennem, betrygger osv. men hvor han lærer at sove uden at være i slyngevuggen og med de andre ting i stedet :)

Der er flere ting man kan gøre - men i første omgang er det vigtigt, at han bliver rask, får sovet og forbinder det at sove med noget trygt, dejligt og rart - og uden smerter. Med mellemørebetændelse har han nu en erfaring med sig om, at det gør ondt at sove - og den erfaring skal han væk fra, før I kan begynde at skabe nye rutiner.

Derfor lyder det for mig som om at en skridt for skridt plan vil se således ud:

- Putte ham i slyngevuggen. Her sover han godt. Det sikrer, at han får sin søvn og dermed kan komme sig over sin sygdomsperiode. Han lærer at sove sammenhængende, han forbinder det at sove med noget trygt og rart. Samtidig sikrer det, at I får jeres søvn og dermed overskuddet til at skabe nye vaner hen af vejen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

- Introducere en puttebamse eller lignende, som på sigt vil fungere som substitut for jer, så han kan nulre næse, berolige sig selv, uden at I behøver være der. Den skal følge ham fast.

- Sikre en helt fast rytme i løbet af dagen, som sikrer, at han puttes, når han er parat og dermed naturligt vil være lettere at få til at sove. Det er vigtigt, at han ikke puttes hverken for tidligt eller for sent, for det vil frustrere ham. Det er vigtigt, at I rammer søvntoget.

- Giv ham gerne et godnatmåltid som en fast godnatrytme.

- Syng en sang for ham, tal dagen igennem med ham, læs historie for ham osv.

Og gradvist skal du så arbejde på, at han kommer ud af slyngevuggen og puttes i sin seng. Han får stadig et godnatmåltid, han puttes med sin bamse, du synger for ham, læser godnathistorie osv. Alt er præcis, som det plejer at være, og han hjælpes til ro og ind i søvnen - eneste forskel er, at han kommer ud af sin slyngevugge og hjælpes til at sove i tremmeseng i stedet for....

Jeg håber, at I har fået lidt idéer til, hvad I lige nu kan arbejde videre med og hvad det handler om hos jer :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce