Annonce

Annonce

Svar: At stå op på samme tidspunkt hver dag


9. juni 2017

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære lykkelige mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I lige nu er i en overgangsperiode, hvor jeres datter går fra 3 til kun 2 lure dagligt - og det betyder naturligt, at hun nogle dage vil være mere træt og derfor have brug for at blive puttet tidligere om aftenen, ligesom søvnen og varigheden af søvnen spiller ind - det påvirker naturligt hendes stå op tidspunkt og dermed hendes rytme.

Det er dog rigtig godt, hvis du kan forsøge at holde nogenlunde fast i hendes sovetidspunkter (+/- en halv time) og også meget gerne holde fast i hendes spisetider. Faktisk kan det måske netop hjælpe dig at holde fast i spisetiderne mere end sovetiderne lige nu, så hvis hun f.eks. er vant til at få morgenmad kl 07.30, så skal du ikke ændre dette selvom hun nogle dage vågner kl 06 og andre dage først kl 07 - modsat, så skal hun så heller ikke sove til kl 08, hvis hun nogle dage kan det, så kan det være nødvendigt, at du vækker hende om morgenen.

Som jeg læser din beskrivelse, så lyder det også som om, at hun får flaske, når hun skal sove om aftenen, men så får hun først flaske igen midt nat. Du skriver, at det svinger meget, hvornår hun efterspørger mad om natten, og at du tænker, at det netop påvirker stå op tidspunktet - og det tror jeg du har helt ret i.

Får jeres datter ikke flaske sen aften? Det vil være en god idé, hvis du giver hende dette, så hun f.eks. får en flaske kl 19.30 og igen kl 23-23.30 - det man også kalder for et drømmemåltid. Du behøver ikke vække hende helt op, hun vil højst sandsynligt kunne spise sin flaske mere eller mindre i søvne. Og flasken sen aften kan netop gøre, at hun så derefter tager et længere søvnstræk og så kan sove til næste morgen, hvor hun så får en flaske igen. Lige nu lyder det som om, at hun tager sit længste søvnstræk hen over midnat og så vågner hun en gang i løbet af natten omkring kl 03... ...


Annonce

... og så er det svært med morgenflasken. Så i stedet for at hun tager et langt søvnstræk først på natten og et kort søvnstræk derefter, kan det være bedre at hjælpe hende til to lidt længere søvnstræk afbrudt af flaske sen aften.

En dagsplan ser således ud nu:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke længere tilbydes flaske først, men lærer at sove uden den.

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Flaske og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er.

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden, vand af kop. Der gives ikke længere flaske om eftermiddagen, mellemmåltidet erstatter mælken her.

Powernappen springes ofte over...

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, med med mere og mere smag og mere bid. Der skal være mad i hånden f.eks. kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30 - igen kan tidspunktet variere lidt efter, hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen

Sen aften 23-24: Flaske, drømmemåltid og sover uden yderligere mælk till næste morgen tidlig, hvor hun så tilbydes flaske igen.

Som du kan se, så indeholder planen nu 4 flasker, som jeg anbefaler ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder at hun ikke længere får flaske om natten kl 03, men sover fra midnat og til næste morgen tidlig uden mælk... Jeg tænker, at det måske er en ændring, som kan hjælpe jer videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex

Undertøj til børn

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce