Annonce

Annonce

Svar: Overgang fra samsovning til egen seng


4. juni 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Betina

Tak for dit brev og fine beskrivelse - jeg synes, det lyder som en rigtig god idé at lære jeres dreng at sove i egen seng og det er dejligt, at I er enige om, at det er nu og støtter hinanden i det projekt :)

Det er en god idé at vænne ham til hans bedside-crib først - eller alt efter hvor lille/stor den er, vænne ham til hans tremmeseng ved at koble tremmesengen til jeres seng. I kan fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen. Naturligvis sikre jer, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Når han så har lært at sove i sin tremmeseng og forbinder den med sit putteritual, så kan I flytte den på eget værelse. På den måde vil ritualet være det samme, sengen vil være genkendelig, alt vil være som det plejer, eneste forskel vil være, at sengen står et andet sted.

Tremmesengen kan være en fordel, fordi den er større og det er den, som han nok skal sove i fremadrettet - samtidig lyder det som om, at han har været ked af sin bedside crib længe og måske netop forbinder den med gråd, så det kan være en god idé at droppe den og i stedet introducere tremmesengen...

Det er en fordel, at han er vant til at få flaske og det synes jeg faktisk, at I skal prøve at udnytte. Jeg kan godt læse, at du er glad for amningen om aftenen og gerne vil amme ham før han skal sove - det kan du naturligvis også prioritere, men jeg har på fornemmelsen, at det gør det sværere for ham at blive flyttet fra din favn. Han er vant til at ligge i smørhullet, han er vant til meget tæt fysisk kontakt, og det bliver naturligt svært, hvis han pludselig skal forholde sig til at komme fra favn og ned i sengen - og her tænker jeg, at flasken kan hjælpe. Flasken har nemlig den fordel, at den kan gives i sengen, altså der, hvor I ønsker at han skal sove. Og på den måde kan I undgå det skift der er fra favn og ned i sengen, som han højst sandsynligt protesterer over.

Du kan også vælge at amme ham, så du stadig ammer, derefter putte ham og så tilbyde ham en flaske, som så hjælper ham med at overgive sig til søvnen i egen seng.. så han stadig får begge dele...

Det er vigtigt, at han ikke falder i søvn med bryst eller flaske i munden. Det er godt, hvis I kan nå dertil, at han får sin mælk, slipper, smiler, triller om på siden og sover. Så han registrerer, at han ligger i sin seng og også registrerer, at han ikke har bryst eller flaske i munden.

Det er rigtig godt med hans putteklud, den skal I endelig bibeholde. Selvom han er for lille til at kunne bruge den bevidst, så giver den ro. En klud der dufter af mor og far kan ...


Annonce

... gøre det lettere at flytte ham fra favn og over i egen seng. Det vil minde lidt om at ligge i jeres favn.

Nogle børn har også glæde af at blive puttet i en sovepose eller svøbt. Det kan hjælpe ham til at føle sig holdt, men det vil være af et klæde og ikke af jeres arme. Med den alder han har, så begynder han dog at have brug for at kunne skifte stilling, og derfor kan det godt irritere ham hvis han er puttet i en sovepose - I må derfor forsøge at vurdere, hvad der vil passe bedst til ham og give ham bedst ro.

Når hans seng er koblet til jeres seng, så har I mulighed for at være ved siden af ham, berolige ham med hænder, kærtegn, berolignede ord. Han kan få samme kontakt og nærhed, som han plejer at få, når han ligger i dobbeltsengen - men samtidig med, at han lærer at ligge mere og mere på afstand af jer og gradvist begynder at forbinde sin seng med stedet, hvor han skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Han skal ikke puttes vågen i sin bedside eller tremmeseng. Han skal flyttes, når han næsten sover. I stedet for at han ligger i smørhullet, så skal han flyttes ud til siden af sengen, hvor hans seng er koblet til jeres seng (så han ikke kan trille ned). Han skal gradvist vænnes til at afstanden mellem jer øges, og når han næsten sover puttes over i egen seng, uden for meget bevægelse og oplevelse af skift, så overgangen bliver så naturlig for ham som muligt.

Hvor hurtigt I kan flytte ham på eget værelse afhænger lidt af, hvordan det går og også af, hvor meget I forstyrrer hinanden. Måske kan I flytte ham på eget værelse i løbet af 2 uger, måske skal der lidt længere tid til. Der bør dog nok ikke gå 2 måneder, for så rammer I separationsfasen og en urolig fase, hvor det kan være svært at få ham til at sove alene, så det vil være rigtig godt, at det er nu og de næste få uger frem, at I arbejder på at gøre ham tryg ved egen seng og derefter flytter ham til eget værelse.

Dagsplanen ser umiddelbart fin og alderssvarende ud, det er naturligt, at han har brug for 3 lure dagligt, når han står så tidligt op. I kan godt forsøge med flaske sen aften før I selv går i seng. Det kan være rart for jer, hvis han f.eks får mælk kl 20, 23.30 og 05 - og I kan springe mælken kl 02 over, hvor I naturligt sover rigtig godt selv... Nogle gange kan mælken sen aften også gøre, at hans indtag og rytme om morgenen så ændrer sig lidt, så når han får mælk kl 05, så faktisk vil begynde at sove en lille smule længere... det kan være et forsøg værd, der er dog ingen garantier :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce