Svar: Pleje af hud
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at du er opmærksom på din drengs hud og opmærksom på om han i perioder kan have behov for lidt ekstra pleje af sin hud :)
Det er, som du skriver, ofte ikke nødvendigt at smøre med en masse cremer eller bruge olie i badevandet, hver gang han får bad, men nogle gange kan det være nødvendigt, så brug det, når du synes, hans hud virker til at have brug for lidt ekstra fugtighed eller fedtstof :)
Af hudplejemidler skelner man imellem lotion, creme, fedtcreme og olie.
En lotion indeholder ofte mere vand end en creme. En lotion er derfor god at bruge, hvis huden kun er lidt tør. Og en lotion er god at bruge som sommeren, fordi vandindholdet gør det muligt for huden at ånde.
En creme indeholder ca 20-30 pct fedtstof. Fordampningen sker derfor ikke så hurtigt, og det stadig forholdsvis store vandindhold gør, at cremen fortsat er let at smøre ud. Hvis han er meget tør, kan du derfor også bruge en uparfumeret creme til babyer.
En fedtcreme har et fedtindhold på ca 70 pct. Det høje indhold har betydning for hudens evne til at gendannes, hvilket er vigtigt hvis huden er meget tør eller hvis barnet f.eks. har børneeksem.
En olie eller f.eks. vaseline har et indhold på 100 pct fedtstof og virker derfor ofte klistret og fedtet. Ved brug af disse ...
... produkter lægges en hinde på huden, som forhindrer fordampning. Det kan være en fordel at bruge dem til børn som er meget tørre i huden f.eks. om aftenen, så det virker i nattens løb.
Jo koldere det er, det vil sige især om vinteren, vil det være godt at bruge så fed en creme som muligt. Det er ikke nogen god idé at bruge en lotion om vinteren. Hvis man kommer en lotion på barnets kinder, så kan vandindholdet gøre, at huden bliver mere skadet, når det så fryser...
Med den årstid vi har nu og det noget varmere vejr, så vil jeg anbefale dig, at du lige nu smører ham med lidt uparfumeret babylotion omkring hans ankler, håndled, på lårene eller hvor han nu virker lidt tør. Hvis han har meget tørre pletter, kan du på direkte på pletterne smøre med en lidt federe creme.
Den fugtighedcreme fra apoteket, som du har, er sandsynligvis en lotion, som du sagtens kan bruge :) Måske findes der i samme serie en fugtighedsgivende sæbe, som du kan bruge, når du giver ham bad. Den kan også være med til at give fugt til huden og sikre, at huden ikke tørrer ekstra ud i forbindelse med bad. I takt med at han bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, triller, kryber og kravler osv. så kan det være godt og nødvendigt med lidt sæbe i badet :)
Håber du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.