Annonce

Annonce

Svar: Storebror ændrer adfærd


16. maj 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære glade mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng og dine tanker :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Det er rigtig godt og også vigtigt, at I er opmærksomme på, om jeres dreng trækker sig, foretrækker at sidde for sig selv, lege med sig selv osv. fordi han synes at lillesøster "fylder for meget" og det er for svært for ham at være i - eller om det skyldes noget andet.

Selvom det lyder som om, at I har gjort alt, hvad I kan for at han stadig skal føle sig set, mødt, inddraget osv. så kan det naturligvis godt være svært for ham at dele mor og far med lillesøster. Det kan godt være svært for ham at håndtere, hvis hun græder meget, det kan være svært at forstå, hvorfor man skal i vuggestue/dagpleje, når lillesøster og mor kan være derhjemme osv. Og hvis det er tilfældet, så skal I natuligvis igen og igen vise ham, at I er der for ham, stadig prioritere ham, lave ting alene sammen med ham - ligesom det vil være rigtig fint at sætte ord på nogle af de følelser han har, så han hører, at det er helt okay, at han nogle gange synes lillesøster græder for meget, at hun er lidt irriterende osv.

Når man er 2.5 år så kan man godt blive ked af det, når man mærker at andre børn græder. Man er i den alder ofte lidt følsom overfor andre børns stemninger og sindstilstande. Så hvis lillesøster græder meget, så er det vigtigt, at I er opmærksomme på, at han godt kan blive usikker på dette. Det er ikke rart for ham at opleve, at hun er ked af det, og det kan faktisk godt gøre, at han så trækker sig... Derfor er det vigtigt, at I her betrygger ham i, at I tager jer af det, at I trøster og giver hende den omsorg, som hun har brug for. Og I kan også tale med ham om da han var en lille baby, hvad han kunne og hvad han gjorde:)

Når det så er sagt, så er det jo ikke sikkert, at han trækker sig fordi han er blevet storebror og det er svært helt at håndtere det at lillesøster er en del af jeres familie. Det kan også være fordi han lige nu går igennem en rigtig stor udvikling, hvor han naturligt øver sin selvstændighed og egen vilje. Og det kan vise sig på mange måder. Det kan f.eks. ...


Annonce

... godt vise sig ved, at han siger "nej" - f.eks. også nej til at være sammen med jer, han vil hellere sidde og lege for sig selv. Det er en måde at øve sin selvstændighed på og netop vise jer, at visse ting bestemmer han selv.

Når man er 2.5 år begynder det at være rigtig dejligt at lege med andre, det er spændende at se, hvordan andre gør, afprøve forskellige lege og ting, finde mere og mere ud af, hvordan verden fungerer. Men samværet med børn er ikke altid det vigtigste. Nogle gange er det lige så godt og dejligt, at få lov til at afprøve på egen hånd. Finde ud af, hvad man selv mestrer, øve sig - og måske er det det han gør, når han nogle gange vælger at lege for sig selv - han afprøver ting...

Nogle gange kan det være en god idé at hjælpe ham med lege, hvor I deltager på afstand eller hjælper lidt til undervejs - det kan være et legekøkken, hvor han f.eks. laver mad, og I kommer så og leger, at I smager på maden, hvorefter I så går igen. Det kan også være, at I hjælper ham med at bygge en hule, så leger han selv i hulen, og I kommer så måske på besøg med en lille kurv med lidt snacks, hvorefter han så leger lidt for sig selv igen... Så han på den måde ikke er alene hele tiden, men så I går til og fra og på en gang både anerkender hans behov for at være sig selv, og samtidig også viser ham, at I naturligt stadig er der for ham og rigtig gerne vil ham.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

I skal også være opmærksom på, om der sker nogle ting i vuggestuen/dagplejen, som han reagere på og som er svære for ham at håndtere. Her kan reaktionen naturligt også komme derhjemme, så det at han er træt, trækker sig, virker lidt mere indelukket, behøver ikke at have noget med jer at gøre, men kan være hverdagen... Prøv at fornemme, hvordan han har det med at skulle af sted, og når han hentes... Prøv at fornemme om vuggestue/dagpleje er et frirum for ham, hvor han glider ind mellem de andre børn og bare er sig selv - eller om han måske har brug for lidt kortere dage, en fridag en gang imellem, hvor han bare er derhjemme. Det er forskelligt, hvad børn har brug for.

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce