Annonce

Annonce

Svar: Udfordringer med skemad - 7 mdr.


22. april 2017

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lise

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad, og har haft glæde af den, tak :)

Det er rigtig godt, at din datter har lyst til at spise selv, gerne vil sidde og holde maden i hånden, sutte, gnaske, øve sig mundmotorisk osv. Det er super og det skal du udnytte. du har dog ret i, at det kræver rigtig stor koncentration at føre maden fra tallerkenen, ind i munden, finde ud af at tygge og bearbejde det og synke det.. og at din datter naturligt derfor kan blive træt og stoppe med at spise, før hun har fået helt mad nok. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan prøve at give hende lidt af begge dele - mad i stykker suppleret med lidt på en ske...

Hvis hun er lidt træt af grød lige nu, så kan du prøve at lave klatkager til hende i en periode. Du kan i princippet tage den havregrød blandet med banan, som du plejer at give hende og stege den på panden - og så skære det ud i små stykker, som hun så kan spise. Det vil måske mætte hende lidt ekstra...

Derudover er det en god idé at bruge grøntsagsmos og frugtmos som smørbart pålæg på brødhapsere, så hun får lidt ekstra ind på den måde. Ligesom det er rigtig godt at tage udgangspunkt i jeres mad, og du må gerne lave lidt smørsovs eller grøntsagssovs som giver lidt ekstra smag og sikrer hende lidt ekstra fedtstof - en af fordelene ved grød og mos er jo også, at du kan energi berige det med fedtstof og mme... Og nogle gange vil hun måske gerne spise lidt mos, hvis det smager af noget.

Rodfrugter af forskellige slags, kartofler osv. kan laves i både, skæres ud i "stammer" og bages i ovnen. Det kan hun også sidde med i hånden og gnaske sig lidt igennem. Når grøntsager bages i ovnen, trækker det ofte lidt sødme frem, som mange børn godt kan lide.

Derudover så lyder det faktisk som om, at du ammer for meget.. Du skriver: "Jeg ammer hende typisk efter lur, venter en time, hvorefter hun får mad, og ammer hende igen inden lur" og det er for meget - hun skal ikke ammes efter lur, for det fjerner pladsen og lysten til skemad. Mælken mætter hende simpelthen for meget. Og hun skal faktisk heller ikke ammes før hver lure mere.. Så.. du skal skære betydeligt ned i hendes mælkeindtag, fordi der meget sandsynligt er en sammenhæng mellem hendes manglende lyst til skemad og hendes indtag af mælk :)

Hun bør ammes 4 gange i døgnet og de 4 amninger bør ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Når amningerne ligger der, så sikrer de hendes behov for mælk på ...


Annonce

... tidspunkter, hvor de ikke ødelægger indtaget af mere rigtig mad. Derudover bør hun tilbydes vand af kop - og du skal ikke være bekymret for, at hun ikke får væske nok. De 4 amninger + vand af kop til måltiderne og ind imellem burde være rigtig fint.

En dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop. I en periode kan du også forsøge med klatkager, for at se om hun så spiser lidt mere...

Formiddag 9-9.30: Frugtmos og frisk blød frugt i hånden, og du må gerne følge efter med lidt frugtmos på en ske. Du kan købe færdiglavet frugtmos, smoothies osv. til babyer og måske finde noget, som hun vil spise :) Vand af kop. Du må også gerne give hende små bidder af en blød bolle, hvor du kan bruge frugtmos som smørbart pålæg.

Puttes til formiddagslur - og skal IKKE ammes først. Mellemmåltidet erstatter amningen.

Frokost 11.30-12: Grøntagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være middagsret fra glas. Må også gerne få lidt rugbrødshapsere med f.eks. grøntsagsmos som pålæg. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16: Frisk frugt i hånden og flerkornsgrød med frugtmos som topping. Kan også her tilbydes klatkager i en periode, hvis du tænker, at det kan fungere bedre. Vand af kop. Hun skal IKKE ammes om eftermiddagen.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden. Udgangspunktet er mere og mere jeres mad, mad der smager af noget, mad med mere bid. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og skal herefter sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se, så indgår der i denne plan 4 amninger i døgnet, og derudover vand til alle måltider. Du må gerne lade hende drikke af en tudkop, hvis du tænker, at hun bedre vil kunne drikke af denne - prøv med en gammeldags model med to hanke og hvor vandet løber ud, når hun tipper kopper lidt. Så hun på sigt kan lære at drikke ved at holde koppen selv, og du hen af vejen kan tage låget af :)

Jeg tænker, at hvis du skærer antallet af amninger ned, så vil hun naturligt begynde at føle sig mere parat til at spise, når det er spisetid, og hendes "brokkeri" vil naturligt også blive mindre :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce