Annonce

Annonce

Svar: Middagsluren skal den helt droppes?


27. februar 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev :)

Overgange er altid svære. Det er svært at gå fra to til en middagslur, og det er svært, når middagsluren helt skal springes over. Og det vil ofte være sådan, at hun i en periode, vil have brug for sin lur nogle dage og andre dage fint kan springe den over.

Hos jer har hun stadig brug for middagsluren i hverdagene, men klarer sig fint uden i weekenden, og det er i princippet rigtig fint. Hvis I kører denne rytme gennem længere tid, kan det godt ændre sig lidt af sig selv. Når hun ikke har sovet middagslur i weekenden, så vil hun naturligt komme tidligere i seng søndag aften og vil derfor være mindre træt om mandagen, så her burde middagsluren naturligt af sig selv blive kortere, så hun dermed også kan puttes lidt tidligere mandag aften, og på den måde kan rytmen stille og roligt ændre sig mere eller mindre af sig selv.

MEN, det afhænger dog af, hvor tidligt hun skal op. For hvis hun sover længere om morgenen i weekenden, så bliver det naturligt også lettere for hende at springe middagsluren over der. Hvis hun i hverdagen vækkes, fordi I skal på arbejde og ud af døren, så vil behovet for middagslur naturligt være der længere. Derfor er I også nødt til at se på, hvor meget søvn hun samlet får, og hvad tid hun kommer op.

De fleste børn på 2.5-3 år, har brug for 12.5-13 timers søvn i døgnet. Ofte fordelt sådan, at ...


Annonce

... barnet sover 11 timer om natten og 1.5-2 timer om dagen. Og de fleste børn er over 3 år, før de kan undvære middagsluren helt...

I kan godt prøve at tale med vuggestuen om, hvorvidt de vil vække jeres datter efter 1.5 times middagslur, for på den måde at hjælpe hende ind i en rytme, hvor hun så måske kan gå lidt tidligere i seng om aftenen. Men ellers er det ofte en bedre idé, at I arbejder på at få putte hende tidligere om aftenen ved gradvist at rykke hendes puttetidspunkt frem, så hendes nattesøvn på den måde naturligt forlænges. Og i takt med at nattesøvnen bliver længere, vil hun naturligt ofte selv afkorte sin dagssøvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derfor er jeg lidt tilbage til at den rytme, som I har i weekenden, hvor hun kommer i seng i god tid om aftenen, burde give en lidt kortere middagssøvn mandag, så hun kan komme tidligere i seng mandag aften og derfor igen sove en lidt kortere lur tirsdag osv. Og hvis dette så ikke er tilstrækkeligt, så synes jeg, det lyder okay, at I taler med vuggestuen om ca 1.5 times middagslur - men ikke fjerne den helt :)

Er mor hjemme på barsel? Så kunne det også være, at I skulle lade storesøster sove lidt længere om morgenen, aflevere hende senere i vuggestuen, og dermed kan hun bedre undvære middagsluren eller klare sig med en kortere lur og komme tidligere i seng...

Jeg håber, I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.

Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.

Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce