Annonce

Annonce

Svar: I dobbeltsengen om natten


2. februar 2017

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Som udgangspunkt, er det en rigtig god idé, hvis I kan holde fast i, at jeres datter bliver puttet i sin egen seng på eget værelse om aftenen, når hun skal sove. Hun har en alder nu, hvor hun godt er klar over, at I ikke forsvinder, selvom hun ikke kan se jer. Hun forstår godt, at I er i sulten eller i soveværelset og at hun kan kalde på jer, selvom hun ligger i sin seng, og som udgangspunkt bør det derfor være trygt nok for hende at være i egen seng :)

Hun har dog også en alder, hvor hun jo er mere og mere bevidst om, at når hun ligger i sin seng, så sidder mor og far og hygger i stuen - og det vil hun naturligvis gerne være en del af. Hun vil ikke være for sig selv, hun vil være sammen med jer. Og derfor kan hun godt protestere mod at skulle sove og puttetiden kan nogle gange godt trække ud. Og selvom det er godt, at du sidder der, forsøger at berolige og betrygge, så skal du være opmærksom på, om hun begynder at kunne ligge og holde sig vågen, kæmpe mod søvnen, fordi hun bliver bange for, at du vil gå fra hende...

Det kan derfor være en god idé at bruge det, som jeg kalder for stryge-tøj-metoden. Den metode har jeg vist beskrevet for dig i mit første svar, og det er stadig en god metode at bruge, fordi den lærer jeres datter at falde i søvn i egen seng, at hun godt kan ligge der, uden at du behøver sidde og holde i hånden eller lignende, men du er der stadig væk og hun kan også godt ligge og snakke lidt med dig - og du får brugt de 30 minutter på noget praktisk og det er ikke så frustrerende, som at sidde og vente på at hun skal falde i søvn...

Man kan godt overveje, om hun fortsat skal have lov til at komme ind i soveværelset om natten - det afhænger dog meget af, hvordan I oplever hende og hvor tryghedssøgende hun er.. Jeg tænker dog, at med den alder hun har, så lyder det meget som om, at det hurtigt kan blive en vane - altså at hun puttes i egen seng, men vågner op i løbet af natten og bæres ind til jer og sover videre. Hvis alle trives på denne måde, så er det naturligvis rigtig fint, så må I meget gerne gøre sådan. Men hvis I ikke trives med det, og du egentlig gerne vil have, at hun lærer at sove hele natten i sin seng, så er det en god idé at I arbejder på det nu - også før den lille ny kommer :)

Og jeg tænker, at I kan gøre 3 ting:

1) Gå ...


Annonce

... ind til hende, når hun vågner om natten, berolige og betrygge, men holde fast i, at hun skal sove videre i egen seng og hjælpe hende videre i søvnen igen og igen. Også selvom det i starten nok bliver under protester :) Hun kender sin seng, er tryg ved sin seng og forbinder det at sove med noget rart.

2) Tage en madras ind på værelset i en periode og så sove hos hende. Det giver mulighed for at være der for hende med det samme, så hun ikke når at vågne for meget op, og I holder samtidig fast i, at hun ikke skal ud af børneværelset, men blive på sit værelse om natten - og i starten er I hos hende, så hun ikke er alene... I en periode har hun måske behov for at blive løftet over og sove sammen med jer på madrassen, men hun er på værelset og hen af vejen skal hun så hjælpes videre i søvnen i sin tremmeseng.

3) Fortsætte som nu - putte hende i egen seng og så lade hende komme ind til jer i løbet af natten, men så sørge for at bære hende tilbage i egen seng igen, når hun efter et par timer sover tungt, og pladsen i jeres seng er ved at være for trang. Det, at hun oplever både at falde i søvn i egen seng og vågne i egen seng om morgenen, kan gøre det lettere på sigt at få hende til at sove videre i egen seng om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er naturligvis super hyggeligt at vågne sammen om morgenen, det kan være rigtig hyggeligt for både forældre og børn. Og nogle vælger at bygge en 4 meter bred seng, som sikrer at der er plads til alle - og så sover alle bedre :) Og det er helt fint, man skal gøre det, som fungerer i hver enkelt familie. Men det vil være sådan, at jo flere gange hun oplever at vågne sammen med jer i jeres seng om morgenen, jo sværere bliver det ofte at få hende til at sove hele natten i egen seng. Og hun bliver naturligt mere og mere bevidst, så derfor bliver det ikke lettere at lære hende det - og hvis hun lærer, at I sover sammen nu, så bliver det naturligt sværere for hende at accpetere at lillebror/lillesøster senere må sove sammen med jer, og hun ikke må... Derfor skal I overveje lidt, hvad I mener hun har behov for nu og fremover, og hvad I selv ønsker nu og fremover :)

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at gøre det på, det afhænger helt af det enkelte barn og forældre, af den enkelte families behov :) Men jeg håber, at I kan bruge mine tanker her lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce