Svar: Ny putterutine
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om, at jeres datter har rigtig meget brug for at mærke jer, når hun skal sove om aftenen. Hun har brug for at fornemme, at I ikke forsvinder og har rigtig meget brug for tæt fysisk kontakt - og jeg er helt enig med dig i, at hun derfor nok ikke er parat til "stryge-tøj-metoden" endnu. Det kan komme, men det er ikke lige nu.
Det lyder for mig som om, at I skal prøve at vænne hende fra at være i jeres favn. Og det er rigtig fint, at hun i vuggestuen puttes i krybbe med en voksen nær ved, og at hun om dagen også kan sove i sin barnevogn - så langt så godt :) Det vil dog være rigtig godt, hvis I kan forsøge at minimere behovet for at blive vugget og trillet i barnevognen om dagen. Så hendes behov for bevægelse også trappes ud. Det betyder, at I stadig skal putte hende i barnevognen om dagen og I må gerne gå en tur, men når hun er stille, så holder I vognen stille og kun hvis hun begynder at brokke sig, så bevæger I vognen igen. For på den måde at vænne hende til, at hun godt kan være i sin vogn, uden at vognen hele tiden skal være i bevægelse :)
Om aftenen skal hun på samme måde vænnes til at hun ikke behøver blive vugget i jeres arme og ikke behøver være så tæt i jeres favn. Det er super godt, at hun selv er begyndt at give udtryk for, at hun gerne vil sove og faktisk siger "sove nu". Det lyder som om, at hun faktisk er fint med og bevidst om, hvad der skal ske - og at puttetidspunktet derfor er rigtigt.
Det vil være rigtig godt, hvis I kan indføre en godnatgrød, som en fast del af putteritualet og sammen med grøden kan hun tilbydes letmælk af en kop. Det bør mætte hende lidt ekstra til natten, så hun ikke behøver søge brystet, fordi hun er sulten - og det vil gøre det okay, at du derfor ikke længere ammer hende om natten. Amningen før putning må hun dog stadig gerne få, det lyder som om, at du gerne vil bibeholde denne og give hende den ekstra nærhed, og det er helt fint, men jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis du f.eks. sætter dig og ammer hende, derefter kan I børste tænder og så skal hun puttes og natten egentlig starte... Så amningen og putningen bliver adskilt.
Og så lyder det rigtig fint med en madras på gulvet i børneværelset, men jeg tænker, at I er nødt til at være på madrassen begge to og hun skal starte med at lære at sove der - og ikke i tremmesengen. Da hun er vant til at sove i din favn, så er det et meget stort spring pludselig at skulle sove bag tremmer... En madras på værelset er derfor en god løsning og du må så prøve at vurdere, hvor tætte I skal være.
Det er super med godnathistorien, som I allerede har. Det vil også være rigtig godt med en putteklud, slaskedukke, bamse eller lignende, som følger hende altid - også om dagen, når hun er i vuggestue, når I kører bil, når hun bare er træt, ked af det, mangler overskud...
Målet lige nu er, at hun starter med at lære at sove uden at være i favn og uden at skulle vugges i dine arme. Derfor har hun måske lige nu brug for, at du ligger sammen med hende på madrassen, hun putter med sin bamse, klud osv. og du ligger og læser for hende, viser hende billeder osv. Og i takt med at hun så lærer at falde i søvn tæt ved dig, men liggende stille, så kan du begynde at øge den fysiske afstand mellem jer.
Stille og roligt kan du begynde at sætte dig op - og hun ligger stadig ved siden af dig. Hun kan stadig røre ...
... dig, og du kan røre ved hende. I er tætte, men du sidder og hun ligger. Du læser stadig historie, hun putter stadig med sin klud osv. Alt er som det plejer at være, men du sidder og hun ligger.
Og næste skridt er så, at hun f.eks. puttes i egen seng og du sidder så ved siden af hende. Igen er ritualet præcis som det plejer at være - men nu ligger hun i egen seng...
Når jeg foreslår madrassen på gulvet i børneværelset, så er det fordi hun så med det samme lærer at hun skal sove på eget værelse. I kan naturligvis også vælge at lægge jer med hende i dobbeltsengen og lade hende falde i søvn i jeres seng - og så flytte hende til egen seng efterfølgende. Evt. koble hendes seng til jeres, så afstanden om natten ikke er for stor, samtidig med at hun stadig lærer at sove i egen seng.
På sigt bliver det naturligt lidt lettere, når hun begynder at kunne have en åben seng, og hvornår hun er parat til dette er lidt forskelligt... De fleste børn er parate, når de er ca. 2.5 år, men nogle børn er faktisk parate til det før, og måske vil det være en hjælp for jeres datter, hvis I kan finde en seng, hvor du kan sidde hos hende, så hun stadig kan mærke dig, mærke din nærhed, fornemme at du ikke forsvinder - men som samtidig sikrer, at hun ikke kan falde ud. Det er jo en af udfordringerne ved en åben seng, at hun ikke må kunne trille ud af sengen og komme til skade, og det er derfor at en åben seng ofte først anbefales senere...
En mulighed for jer kunne måske derfor være den dansk designede Cozy seng, se mkids.dk. Denne seng giver mulighed for at putte jeres datter på eget værelse, samtidig med at I kan sidde ved siden af hende og i takt med at hun vokser kan sengen åbnes mere og mere. I kan være der, og hun kan være der.... Så hun på den måde lærer at sove i egen seng, men stadig har mulighed for at have jer helt tæt på - dog ikke i favn, men stadig med masser af nærhed og kontakt, når hun skal sove....
Den alder hun har lige nu gør det naturligt lidt ekstra svært med søvnen. Netop i 18-20 måneders alderen opstår ofte en urolig periode, hvor mange børn har svært ved både at falde i søvn, og når de endelig sover, så sover de rigtig dårligt, nogle vågner med skrig...
Det handler om at børn i denne alder begynder at have mere farefornemmelse. Det betyder, at hun lige nu oplever verden større og mere farlig - hun klatrer op og finder ud af, at hun ikke selv kan komme ned, hun løber og falder, slår hul på knæet osv. Hun oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra hende, skubber til hende, nogle bider måske, og hun møder også modstand fra jer, I holder fast i hende, så hun ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når hun skal sove og også om natten.
Når hun sover, så bearbejder hun alle dagens oplevelser og det betyder at hendes drømmeaktivitet lige nu er stor. Det er derfor hun også virker ekstra "mor-syg" og klyngende og også kan vågne med gråd eller skrig - alt bliver bearbejdet og drømmene kan være voldsomme. Derfor er det rigtig godt, at I gerne vil give hende den tryghed og nærhed, som hun viser behov for - men også rigtig godt at arbejde på at hun ikke længere behøver jer helt så tæt på, for at kunne sove trygt og dejligt... Tryghed er alfa omega:)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.
Hilsen mor til pige på 3 måneder