Annonce

Annonce

Svar: Flasker - hvor mange


13. december 2016

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Julie

Tak for dit brev :)

Det lyder så fint, at din datter nu begynder at kunne springe den tidlige morgenflaske over og nogle morgener sover igennem og naturligt på den måde trapper helt ud af den. De morgener, hvor hun stadig vågner og viser behov for den, vil det være rigtig godt, at du i første omgang forsøger, om hun stadig kan undvære den - og hvis ikke, så tilbyder hende mindre og mindre, så hun ikke får så meget mælk på det tidspunkt. Altså trapper gradvist ud af mængden.

Det vil samtidig være en rigtig god idé, at du nu begynder at tilbyde hende en godnatgrød som en fast del af putteritualet. Du skriver, at du gør det nogle gange, men det kan være en god idé at gøre det til en fast rutine netop i denne alder. Den er med til at mætte hende lidt ekstra, giver ofte en mere rolig nat og sikrer samtidig, at hun netop ikke behøver flaske tidlig morgen.

En aftenrytme kan derfor se således ud:

Aften 18: Familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Maden er mere og mere samme mad, som I spiser. Mad i stykker og også stadig mos. Frikadellen kan gives i små bidder og kartoflerne moses og gives med ske eller gaffel :) Og også gerne mad i hånden, som hun selv kan sidde og gumle på, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov. Gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød, måske ca kl 19.30. Det kan være en grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller lignende. Vand eller mme af kop. Får børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes drømmemåltid, og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.

I 8-9 måneders alderen vil det, som du skriver, ofte være passende med 3 flasker i døgnet, og jeg anbefaler, at disse tre flasker ligger før middagslur, aften og sen aften. Når flaskerne ligger der, så sikrer det en stor del af hendes væskebehov og samtidig giver ...


Annonce

... mælkeindtaget stadig plads til mere rigtig mad i maven. Med den alder hun har nu, skal mælken ikke længere udgøre hendes hovedindtag - det skal den rigtige mad. Derfor skal hun have mange små måltider hele dagen igennem og det vil være rigtig fint, hvis hun indtager ca. 600 ml mme dagligt via sine flasker. Det er nok til at sikre hende jern og forskellige næringsstoffer via mælken og samtidig sikre plads til mere sufficient mad. Og derudover dækkes hendes væskebehov via vand af kop :)

Så ja - det vil være rigtig godt, at du nu også trapper ud af flasken om formiddagen og du kan fint gøre det, at du giver hende mindre og mindre mælk i flasken, evt. går over til lidt mme af en kop - som så i løbet af et par uger bliver til vand af kop. Og så skal hun tilbydes et mellem måltid om formiddagen i stedet for flasken. Det kan være ½ bolle med lidt smør, ost, frisk frugt og frugtmos. Og som sagt vand af kop. Det er altså ikke et spørgsmål om at "tage en kold tyrker", men i stedet tilbyde hende et mellemmåltid og vand af kop som alternativ til flasken :)

Du skriver, at hun nogle gange tilbydes 5 flasker. Betyder det, at hun nogle gange også tilbydes flaske om eftermiddagen? Det vil være rigtig godt, hvis du også fjerner den og erstatter med et mellemmåltid her. Det kan også være ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos osv. Det kunne også være en frugtgrød med lidt mme på :) og igen vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flasken før middagsluren vil det være rigtig fint at bibeholde. Den vil de ofte også kunne give hende i vuggestuen og det vil være dejligt for både hende og dem, at hun kan puttes på denne måde og få en god middagssøvn :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig god jul til jer :)

- Og rigtig meget held og lykke med vuggestuestarten til januar :) Jeg har lavet en bog sammen med Erik Sigsgaard der hedder "Ha en god dag, skat". Den handler netop om hvordan man sikrer sit barn en god dag i dagpleje, vuggestue og børnehave. Måske var det en julegaveidé.. :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce