Svar: Trappe amning ud og gå over på flaske
Kære Stephanie
Tak for dit brev :) Det lyder som den rigtige beslutning for jer at gå over til flaske, og heldigvis er jeres lillebror vant til at få flaske om aftenen, så han kender teknikken og lyder også til at acceptere smagen af modermælkserstatning - det er godt, nr du nu gerne vil stoppe med amningen helt :) Han skal jo have modermælk eller modermælkserstatning til han er et år...
Det er efterspørgslen der styre mælkeproduktionen. Det betyder, at jo hyppigere du ammer, jo mere mælk vil du producere og jo færre gange du ammer, jo mindre mælk vil du producere. Når du vil stoppe med at amme og gå over til flaske, så vil det derfor være en god idé at erstatte en amning af gangen med flaske.
I følge din dagsplan, så ammer du lige nu 5 gange i døgnet og giver flaske 1 gang. Dette skal du så gradvist ændre, så du ammer 4 gange og giver 2 flasker, ammer 3 gange og giver 3 flasker, ammer 2 gange og giver 4 flasker, ammer 1 gang og giver 5 flasker og tilsidst går over til at give 6 flasker i døgnet. Når du på denne måde gradvist går over til at give flaske, så giver du din krop mulighed for at følge med og din mælkeproduktion nedsættes naturligt - og du giver samtidig også din dreng mulighed for gradvist at vænne sig til mere erstatning.
Jeg vil anbefale dig, at du bibeholder flasken før natten og derudover vil det være rigtig fint, at du så begynder at give flaske sen aften - måske kl 23-24, hvis du eller far kan holde jer vågne så længe. Det kan gøre, at du kan undvære amningen kl 01.30 - men stadig bibeholde den tidlige morgenamning, så du ikke behøver stå op og lave flaske om natten... Faktisk tænker jeg, at det kan være dejligt for dig, hvis det netop er den tidlige morgenamning f.eks. kl 05, som fjernes sidst..
Derefter kan du fjerne f.eks. amningen før middagslur og her tilbyde flaske i stedet, og så må du prøve at ...
... vurdere, om ikke det så skal være formiddagsamningen du erstatter med en flaske. Så du gradvist forlænger tiden imellem dine amninger ved at tilbyde flaske ind imellem... og i takt med at din mælkemængde nedsættes, bliver brystet sandsynligt mindre interessant og din dreng vil nok af sig selv begynde at foretrække flasken...
Det vil være lidt forskelligt, hvor hurtigt du kan gå frem. Du må prøve at mærke efter, hvor brystspændt du bliver. Du må ikke få ondt, så er det vigtigt, at du lægger ham til, så du bliver tømt ud. Det er vigtigt, at du ikke får en brystbetændelse. Derfor er det ikke sikkert, at du kan trappe ud over få dage, måske er der brug for en længere periode med nedtrapning, men princippet er som sagt, at du øger tiden mellem hver amning og erstatter en amning af gangen med flaske :)
Måltid nummer tre skal nok introduceres omkring 6 måneders alderen og det vil være morgengrød. Det vil være rigtig fint, hvis her har ammet tidlig morgen og så står I op og starte dagen med grød. Før formiddagslur kan du så enten amme eller give flaske, som du tænker, at det vil passe bedst :) I 6 måneders alderen vil mange børn også have glæde af lidt frugt som mellemmåltid og din dreng vil sandsynligvis begynde at kunne være vågen i lidt længere tid, vil ændre lidt rytme osv. og derfor vil det nok være sådan, at han kan få lidt frugtmos om formiddagen og også om eftermiddagen, sammen med vand af kop. Hans spisetidsdpunkt eftermiddag vil derfor ændre sig lidt, så han måske får frugtmos omkring kl 16 og måske har brug for en lille flaske her, og så kan han spise aftensmad sammen med jer andre omkring kl 18.. det må tiden vise ... Jeg tænker, at det nok skal kunne hænge sammen for jer, blot du giver det lidt tid at få ham vænne til flaske flere gange dagligt og sikrer, at din krop også skal kunne følge med :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.