Svar: Sover bedst om dagen
Hej med dig
Tak for dit brev, og hvor dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar. Det er rigtig dejligt at høre, når jeg rammer spot on, selvom jeg "kun" har jeres brev at gå ud fra og ikke møder jer/jeres dreng, så tusind tak for det :)
Med hensyn til lillesøster så vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at hjælpe hende til en 3-lurs-rytme med den alder hun har - det vil sige en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/eller først på aftenen.
Hendes samlede søvnbehov er 15 timer i døgnet og de fleste børn i denne alder trives rigtig godt, hvis dagssøvnen samlet er ca. 15 timer og nattesøvnen ca. 10 timer. Mange børn vil i denne alder også gå meget sent i seng, det er f.eks. ikke unormalt, hvis hun først sover kl 22 - det hører alderen til og det ændrer sig igen. Og det betyder, at de 10 timers nattesøvn f.eks. godt kan ligge fra kl 22 til 08... I skal derfor ikke kæmpe med hende om aftenen i håb om at hun sover tidligere - hvis hun lige nu ammes og falder i søvn mellem 21-22, så er det helt normalt :)
Men om dagen bør du hjælpe hende til at sove 3 lidt kortere lur. Det er rigtig godt, hvis hun sover 5 timer fordelt på tre lure og ikke 5 timer i træk... Og ja, derfor vil det sandsynligvis være nødvendigt, at du vækker hende, så hun ikke sover så længe af gangen...
Som udgangspunkt skal børn ikke vækkes. Børn falder i søvn, når de er trætte og har brug for at sove - og de vågner naturligt igen, når de ikke har brug for at sove mere. Men der er aldrig regler uden undtagelse - og når jeres datter begynder at vende op og ned på dag og nat, så er I nødt til at hjælpe hende med en rytme, som kan fungerer godt for både hende og jer...
Når hun sover om dagen, begynder hun så at klynke, ligge og virre med hovedet, smaske eller lignende og viser tegn til at ville vågne - hvor du måske nogle gange luller hende i søvn igen med sut, triller hende i barnevognen, vugger hende eller lignende? Hvis det er tilfældet, så prøv at lægge mærke til, hvor lang tid hun har sovet, når hun viser tegn til at ville vågne. Hvis hun kun har sovet 20-40 minutter, så er det rigtig godt, at du hjælper hende videre i søvnen, men har hun sovet 1.5 time eller mere, så må du faktisk gerne se om hun skal op i stedet og ikke lulles videre ind i søvnen. Så du på den måde forsøger at udnytte det tidspunkt, hvor hun faktisk viser tegn til at ville vågne op.
Som sagt vil det være godt med tre lure dagligt - måske vil hun trives med to lidt længere lure og en kortere lur sidst på dagen. Det kan også være, at hun trives med en mellemlang lur formiddag, en god lang middagslur og så en powernap sidst på dagen, det må komme lidt an på en prøve og afhænger af, hvordan du oplever hende, aflæser hendes behov :)
En skitseret dagsplan kan se således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover videre, får evt. lidt ekstra mælk, når dagen begynder
Morgen: Er aktiv leger, pludrer, bliver skiftet ...
... osv.
Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur, sover her måske 1.5 time
Frokost: Er aktiv, leger, pludrer, bliver skiftet osv.
Ammes og puttes til middagslur og sover her måske 2.5-3 timer
Eftermiddag: Er aktiv, leger, pludrer, bliver skiftet osv.
Ammes og puttes til dagens 3. lur, som måske varer ½-1 time. Tidspunktet afhænger af hvor lang middagsluren er, og hvor sent den ligger.
Aften: Er aktiv - de fleste børn er meget vågne om aftenen i denne alder og det er helt normalt, at de går sent til ro for natten. Mange børn spiser også flere gange om aftenen og fylder sig på den måde ekstra op til natten. Det kan godt føles som om, at hun ligger ved brystet mere eller mindre hele tiden :)
Ammes og puttes til natten
Sen aften og/eller nat: Ammes efter behov... Hun må gerne sove 4 timer sammenhængende om natten:)
Som du kan se, så indeholder min plan 3 lure dagligt, og før hver lur tilbydes hun brystet. Du skriver, at du ofte ikke ammer hende, før hun skal sove, jeg tænker, at de fleste børn naturligt har brug for mælk, som en fast del af deres putteritual, men dermed ikke sagt, at hun skal falde i søvn med brystet i munden. Det er dog vigtigt, at hun fyldes tilstrækkeligt op med mælk hele dagen igennem for ikke at søge brystet så hyppigt om natten. Hendes behov for mælk/væske er højt :)
Når du ammer hende, så hav suttekluden mellem jer og lad den følge med hende ned, hvor hun skal sove. Det kan hjælpe hende til skiftet fra din favn og ned i seng eller barnevogn. Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer, at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Hvis hun puttes i barnevognen, så tril vognen lidt, så du på den måde luller hende ind i søvnen :)
I takt med at hun bliver ældre, skal begynde med lidt skemad osv. så vil det naturligt også hjælpe jer til mere og mere rytme. I takt med at hun tilbydes flere måltider, så vil det være rigtig godt, at disse tilbydes til nogenlunde samme tid hver dag, så hun stille og roligt vænnes til at få morgenmad, frokost og aftensmad. Det er alt sammen med til at påvirke hendes indre ur. Og de første par måneder vil skemaden kommer ud over hendes vanlige indtag af mælk, så det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner og så tilbydes brystet før hun skal sove. På den måde sikrer du hende plads i maven til begge dele:)
Tiden arbejder altså også lidt for jer, men jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.