Svar: Lære ikke at bide
Kære undrende mor
Tak for dit brev :)
Små børn som jeres dreng, kan godt finde på at bide - og ofte handler det om kærtegn, der kammer over. Han er stadig så lille, at han ikke kan styre og kontrollere sine bevægelser - og nogle gange, hvor han vil kærtegne dig, så bliver det lidt for hårdt og han kommer til at slå dig - og nogle gange, når han vil kysse dig, så kommer han til at bide dig i stedet...
Man kan sige, at det er "kærlighed der kammer over". Det er ikke ondt ment, selvom det kan gøre rigtig ondt - det er kærligt ment.
Det bedste du kan gøre er at forsøge at forhindre at det sker. Når du nu ved, at han kan finde på at bide dig, bedst som I sidder og krammer og har det hyggeligt, så skal du være lidt ekstra opmærksom og forsøge at trække ham lidt fra dig - før han når at sætte tænderne i dig. Det gælder uanset om det er i låret, i skulderen eller i din kind, at han pludselig får fat. og det er ikke ondt ment, men derimod det modsatte, kærligt ment.
Prøv at lægge mærke til hvornår det sker og forsøg at få det stoppet før han forløber sig, afled ham, få ham på andre tanker, hjælp ham ...
... igang med noget andet, før det går galt. Jo mere du kan forhindre det i at ske, jo bedre er det.
Jo voldsommere du reagerer, jo mere kan du fortstærke problemet. Han er jo i en alder lige nu, hvor han naturligt skal igang med at finde ud af, hvad det han gør, gør ved andre. Og hvis han oplever, at han kan få en særlig reaktion ved at bide, så vil det forstærke hans lyst til at bide igen og igen, for at finde ud af, om alle reagerer ens, for at finde ud af verden...
Derfor - forsøg at afbryde jeres tætte kontakt før han når derud, hvor han pludselig bider - og hvis det så sker alligevel, så prøv at tage det så roligt som muligt, så du ikke får forstærket hans lyst til at bide og undersøge, hvad der sker :)
Hvis du vil vide mere om hvad der sker med ham udviklingsmæssigt lige nu og hvorfor han gør, som han gør, så kan du med fordel læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling" :)
Rigtig meget held og lykke - også med vuggestuestarten. Det skal nok blive godt. De er vant til at børn kan finde på at bide - og det er slet ikke sikkert, at han vil sætte tænderne i dem, selvom han ofte sætter tænderne i mor :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire