Annonce

Annonce

Svar: Søskende - 22 mdr.


3. august 2016

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære du

Dejligt at høre, at det er lige oppe over - og måske har du allerede født... :)

Det er svært at være knap to år - 2 års alderen er generelt en lidt svær alder - og det er naturligt så ekstra svært at blive storesøster. Det er svært at skulle dele mor og far med lillebror - og derfor er det rigtig godt, at du er så opmærksom som du er. Det er vigtigt, at I stadig støtter hende, er der for hende og lader hende mærke, at I ikke her glemt hende.

Når man er 2 år gammel, så viser man ofte sine følelser meget tydeligt. Følelserne er ofte ikke ret nuancerede, forstået på den måde, at der ikke skal ret meget til, før jeres datter bliver ked af det eller meget vred. Ting der kan virke som en bagatel for os, kan for en 2 årig få hele verden til at bryde sammen.

Jeres datter mærker naturligt forandringen. Hun ser maven vokse, hun mærker, at du ikke længere bærer rundt på hende som før, hun hører, at I taler om baby og hører også at mormor og andre interesserer sig rigtig meget for det hele - og det er helt naturligt, at det pludselig bliver for meget for hende. Hun forstår ikke hvad det er, kan på ingen måde forholde sig til det - og det gør hende utryg og dermed ked af det :) Det lyder dog som om, at I håndterer det rigtig fint.

Hvordan hun vil reagere, når den lille kommer, det må tiden vise. Børn reagerer meget forskelligt. Nogle børn gør sig yngre end de er - det kan være sproget, at hun pluselig begynder at tale "babysprog", det kan også være behovet for sutten, der pludselig øges - nogle af de ting, som det lyder som om, at I faktisk allerede mærker. Hun kan pludselig ikke ting, som hun tidligere har kunne... Det går dog ofte over igen med støtte og forståelse fra jer :)

Hun kan godt have ekstra meget behov for tæt fysisk kontakt. Hun ser jo, hvor meget du nusser og putter med lillebror - hun ser det, er tilskuer til det - og det er vigtigt, at hun også mærker, at du er der for hende. Prioriterer hende. Det er rigtig godt, at du allerede har medtænkt, at hun skal være med, når du ammer, deltage lidt i hverdagen osv. Naturligvis som hun nu kan, med den alder hun har - og uden at hun føler det som en pligt... Det skal også være okay ikke at interessere sig for sin ...


Annonce

... lillebror!

Nogen sammeligner det at få et barn mere i familien med, at ens mand kommer hjem med en ny kone: "Her er hun, hende elsker jeg, hun skal sove i soveværelset og vi skal have lov til at sidde og knuse og kæle foran dig, når vi har lyst til det..." Det er et meget godt billede og det kan være en god idé at overveje, hvilke følelser det ville vække i os... Når vi tager et nyt barn hjem til vores første barn, så kan det naturligt vække de samme følelser.

Nogle børn har glæde af at få en babydukke, så kan de gøre det samme, som mor gør med baby og det synes de er sjovt...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Mange børn har glæde af at få læst historier højt om det at få en baby. Så de hører, hvad det egentlig betyder, hører om at babyen skal have mælk, have skiftet ble, i bad osv. Høre om at babyen græder eller at babyen sover... for de første mange måneder er det sådan, hverdagen er - og det kan være rart at høre historie om andre familier, og at det er sådan det foregår... Der kommer ikke en legekammerat, men en baby...

Det er naturligvis hårdt med to små børn, som stadig kræver rigtig meget opmærksomhed, nærhed, omsorg. Men det har også sine fordele. Når jeres datter ikke er ældre, end hun er, så kommer I ikke så let til at sige "nu må du lige vente lidt" eller "nu må du lige selv...", for det kan hun ikke. Det er derfor ikke så sandsynligt, at I kommer itl at forvente for meget af hende - hun skal nok få det, som hun har behov for:) Men du skal naturligvis tænke over, hvad krav du stiller og stadig give hende lidt mor-datter-tid, så hun mærker, at du stadig rigtig gerne vil hende - ligesom hun også skal have tid alene med sin far :) Og også gerne mormor - det lyder som om, at mormor er en stor støtte i hverdagen - skønt :)

Og så må I se, hvordan hun reagerer og prøve at stemme lidt ind efter det. Hvis hun er interesseret i lillebror, så lad hende endelig være det og det er rigtig fint, hvis hun kommer på besøg på sygehuset og ser ham og ser dig - finder ud af, hvor I er og hvad der foregår. Men viser hun ikke særlig interesse, så er det også helt fint - det kommer hen af vejen :)

Håber du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke - også med den forstående fødsel, hvis ikke du allerede har født...:) Stort knus :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce