Annonce

Annonce

Svar: Tidlig start på dagen


23. juni 2016

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Gry

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng og alle dine tanker - og hvor dejligt at høre, at han trives så godt, som han umiddelbart gør, er glad for vuggestuen, og at det går så fint med den ene amning dagligt. Det lyder som om, at I har fået lavet nogle gode rutiner, som I alle tre umiddelbart har det godt med - dejligt! :)

Det gennemsnitlige søvnbehov, når man er 14 måneder gammel, er 13.5-14 timers søvn i døgnet. Det betyder, at nattesøvnen ofte vil vare ca. 11.5 time og dagsøvnen ca. 2-2.5 time. Dagssøvnen kan være fordelt på to lure eller en længere middagslur. I fortæller, at jeres dreng ofte sover ca. 2.5 time til middag.

Det betyder, at jeres dreng naturligt vil have brug for ca. 11 timers nattesøvn og derfor kan vi godt være enige om, at når han får under 10 timer, så er det for lidt... Derfor er det rigtig godt, at du forsøger at give ham den ekstra morgenlur, så han bedre kan holde til dagen og alle oplevelserne og ikke sover middagslur så tidligt, at eftermiddagen bliver for lang for ham...

Men derudover har jeg lidt overvejelser, som jeg gerne lige vil dele med jer:

Måske har I overvejet om han skal puttes senere til natten - det skal han umiddelbart ikke. Det er ikke her, at jeres udfordring umiddelbart er. Han falder umiddelbart fint i søvn, er træt og parat til at sove, når han bliver lagt i seng. Det vil ikke ændre noget, hvis I putter ham kl 20, så bliver han blot mere træt og ked af det - det er hans stå op tidspunkt, som er for tidligt...

Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, om han nogle gange når at powernappe lidt om eftermiddagen. Hvis han nogle gange sover på vej hjem fra vuggestue - lige lukker øjnene lidt i bilen, i barnevognen eller bag på cyklen, så kan det være her, at jeres udfordring er. Søvn der ligger efter kl 16 vil "æde" af nattesøvnen - og det betyder, at han enten kan blive rigtig svær at putte om aftenen, eller at han får en opvågning midt nat, hvor han tydeligvis ikke er træt og ikke kan sove, eller at han begynder at vågne tidligt om morgenen.

Hvis det er her, at forklaringen skal findes hos jer, så vil det være rigtig godt, hvis han igen kan begynde at få to lure dagligt - så er det altså for tidligt, at han kun får en middagslur. Det betyder, at ...


Annonce

... det vil være bedre for ham, at hans får en formiddagslur og en middagslur - og derfor kan undgå powernappen sidst på dagen. Vuggestuen kan derfor putte ham omkring kl 8.30-9 - lade ham sove måske 45-60 minutter her, tage ham op og så putte ham til en længere middagslur, hvor han måske sover 1.5-2 timer (så han samlet set får den søvn, som han plejer at få), men på mere hensigtsmæssige tidspunkter, som ikke ødelægger hans nattesøvn. Hvis han har brug for to lure, skal han have de to lure - men de skal ligge så tidligt på dagen, at de ikke ligger efter kl 16...

En anden mulighed er, at han lige nu har vænnet sig til at have et afbræk i sin nattesøvn om morgenen. Det er du selv lidt inde på. Hvis du kan få ham til at sove videre ved f.eks. at tage ham over i din seng, have et mørk rum, signalere sovetid osv. så er det rigtig fint - men kan du ikke det, så gør du faktisk det rigtigt - det er nemlig fint, at du vælger at stå op med ham og ikke kæmper omkring søvnen, for det vil kun gøre ham ked af det og frustreret og det har ingen af jer glæde af... MEN det du så skal arbejde på, det er at få afkortet hans opvågning, så det netop bliver til en opvågning og ikke en periode, hvor I er aktive, leger osv.

Det betyder også, at når du står op med ham, så er det vigtigt, at han ikke tilbydes morgenmad - fordi han så vil begynde at melde sig, begynde at vågne, fordi han er vant til at spise kl 05 og derfor vågner af sult... du bør holde fast i hans spisetider, også selvom han starter dagen tidligt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så skal vågenperioden afkortes - det vil sige, at hvis du lige nu putter ham ved 6.30 tiden, så skal du gradvist forsøge at køre tidspunktet frem - så han puttes 6.15, 6.00, 5.45, 5.30 osv. indtil han ender med "en opvågning" og ikke en rigtig aktiv, vågen periode.

Det vil også være en god idé, at du tilbyder ham en godnatgrød, som en fast del af putteritualet, for at sikre, at han ikke vågner fordi han er sulten. Det vil sige, at I f.eks. kan spise aftensmad kl 17.30, så kan han komme i bad, blive gjort klar til natten, få en portion grød og lidt mælk af en kop, få børstet tænder og så blive puttet med godnathistorie omkring kl 19 ligesom nu...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce