Svar: Min datter vil ikke spise brød
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det kan naturligvis ikke udelukkes, at din datter reagerer overfor brød på grund af tandfrembrud. Det burde dog påvirke hendes spiselyst generelt, og det lyder som om, at hun gerne vil spise andre former for fødevarer...
Hjemmebagt brød er ofte et hit, så du kan prøve at bage selv. Og da hun lyder til at synes om smagen af havregryn, så kan du prøve at bage havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og til sidst tilsættes ca 750g hvedemel (der kan tilsættes mere mel efter behov).
Det hele æltes, og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
Pandekager er også helt okay en gang imellem, det samme er klatkager, som du kan lave af grødrester - og så må du naturligvis også stadig gerne give hende grød, selvom hun ikke er særligt glad for det :) Du kan prøve med lidt fint revet æble, lidt frugtmos, bærmos eller lignende som topping, så glider det måske mere ned :)
Alternativer til brød er dog også f.eks. pasta. Du bør her variere mellem de hvide typer og fuldkornspasta. Giv ...
... også gerne ris og kartofler. Og så kan du også sagtens give hende bulgur, couscous, godt kogte hvedekerner og lignende. Du kan feks. lave en hvedekernesalat eller en bulgursalat, hvor du koger grynene/kernener godt og tilsætter forskellige kogte rodfrugter og andre grøntsager.
Med den alder hun har, vil det være rigtig godt, at hun stadig tilbydes mos (skemad), for det at spise selv kræver stor koncentration, og hun bliver måske for træt, før hun egentlig har spist nok. Ved siden af, kan hun så stadig tilbydes små brødhapsere, ligesom hun også gerne må få stykker af frikadelle, ½ hårdkogt æg eller lignende.
Vær derfor også opmærksom på, om hun måske protesterer over brødet, fordi hun gerne vil spise det selv - har hun prøvet at spise med gaffel? Ellers kunne det være, at hun skulle prøve at spise brødhapserne med gaffel og på den måde få interessen for brød igen. Hjælp hende med at få brødet på gaflen og lad hende selv føre den til munden.
Nogle børn protesterer ikke over brødet, men i stedet over brødhapserne. Du kan derfor også prøve det modsatte - at give hende kvarte stykker, en halv bolle af gangen eller lignende, som hun kan sidde og bide af... Det virker nogle gange :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat - og fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.