Annonce

Annonce

Svar: Slut med sut - 3 år, 2 mdr.


18. december 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Nina

Tak for dit brev :)

Det er som du skriver ofte en kær ven, som barnet skal af med og det er naturligt rigtig svært at slippe sutten. Mange børn går med til at aflevere den til julemanden, hænge den på et suttetræ eller lignende - men de forstår ikke helt konsekvensen af det og bliver naturligt rigtig kede af det, når det så går op for dem, at sutten er væk, og det betyder helt slut...

Det kan være rigtig godt, hvis barnet forinden kan knytte sig til en bamse, en klud eller lignende, som stille og roligt tager mere og mere over, og som barnet derfor har at trøste sig med, når sutten savnes. Men det er ikke altid, at det kan lade sig gøre, og så må det være sådan:)

Det er også rigtig vigtigt, at du kan rumme ham og alle hans følelser, når han savner sin sut, og det pludselig går op for ham, at det med sutten er slut... Det er vigtigt, at du så er der, trøster, beroliger, holder om ham og viser ham, at det er til at klare, at det sagtens kan gå uden sutten:) Nogle gange vil det være godt at aflede "se her, vil du have lidt frugt?", andre gange er det bedre bare at være der, bekræfte hans følelser "det er også dumt, at du ikke længere har sutten" eller lignende og tilbyde et alternativ "kom, vil du ikke sidde lidt hos mig?"...

Nogle børn har glæde af at give sutten til julemanden - og normalt kommer der på et tidspunkt et brev retur.. atter andre vil gerne selv hænge sutten på et suttetræ. Suttetræer står ofte hos tandlægen, i parker, i større indkøbscentre osv. Atter andre børn har glæde af at bytte i en legetøjsforretning - jeg giver sutten og får en ting i stedet... Og så er der også børn, som har det bedst med at være inddraget, og hvor man fjerner sutten gradvist og måske er det dette, som jeres dreng har brug for. Altså at sutten en efter en bliver kasseret. Sutterne bliver gamle, ...


Annonce

... mørnede, klistrede, de dur ikke mere - og skal smides ud. Og han kan så selv smide en sut ud af gangen.

I kan på denne måde også koble en sut til hans sutteklud, så han der stadig har en sut og vænnes til at bruge klud og sut sammen. Og hen af vejen, så må denne sut så også kasseres, men han har stadig sin klud... Det er rigtig dejligt, hvis noget andet kan tage over og være hans tryghedssubstitut for mor og far fremover:)

Det er naturligvis bedst, hvis barnet er enig i, at det er okay at stoppe med sutten. Du spørger, hvad man ikke skal gøre, og man skal ikke tvinge barnet til at stoppe, hvis det tydeligt ikke er parat. Hvis barnet har et suttebehov og man stopper med sutten for tidligt, så risikerer man at barnet begynder at sutte på finger og det kan fortsætte igennem flere år og også skade tænderne... Det er derfor bedst, hvis både forældre og barn er enige om, at det er tid til at stoppe med sutten. også selvom mange følelser kan komme i spil:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Det kan være en overvejelse værd, hvor meget man skal involvere bedsteforældre og andre. Nogle børn bliver super glade og stolte, hvis de hører at man fortælle bedsteforældre, at de er i gang med at slippe sutten og bedsteforældrene giver udtryk for hvor sejt det er - andre børn bliver kede af det, de har ikke brug for, at man taler om det, det bliver sværere for dem, jo mere man taler om det... derfor skal I prøve at vurdere, hvad jeres dreng vil have det bedst med.

At læse bøger om at smide sutten kan også være en god idé, fordi det kan være dejligt at læse om andre. Jeres dreng får på den måde en fornemmelse af, at det ikke kun er ham, der skal af med sutten, men at det er normalt, at man på et tidspunkt holder op med at bruge sut, og at det er helt okay, at det er lidt svært:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Rigtig god jul til jer!:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce