Annonce

Annonce

Svar: Høretab og putning


16. november 2015

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mynthes mor

Tak for dit brev :)

Hvor er jeg ked af at høre, at jeres datter har et høretab... Jeg går ud fra, at I er henvist til specialist, der vil følge jeres datter og hele tiden sikre, at hun får den hjælp, som hun behøver. Jeg tænker, at det vil være relevant, at I taler med en audiologopæd med speciale i børn, som sammen med jer vurdere, hvorvidt hun skal have høreapparat, om hun skal have opereret et cochlea-implant, og som også kan give dig nogle råd omkring hvordan du skal kommunikere med hende i det daglige.

Med hensyn til hendes søvn, så tænker jeg, at det er rigtig dejligt, at I har prioriteret at sidde med hende, når hun har skulle sove. Det er rigtig godt, at I giver hende al den nærhed og tætte fysiske kontakt, som hun viser behov for - især med den voldsomme start I har haft, så er det rart og vigtigt for jer alle tre. Men det vil dog være rigtig godt, hvis I stille og roligt lærer hende at sove i sin lift eller barnevogn.

Det vil være godt, hvis I kan forsøge at skabe en rutine, hvor hun tilbydes mælk som en fast del af sit putteritual. Når hun får mælk, før hun skal sove, så er der sandsynlighed for, at hun sover en lidt længere lur. Det er vigtigt for hende med søvnen og I må gerne arbejde på en rytme, hvor hun nu sover 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Samlet vil det være rigtig fint, hvis hun sover ca. 15 timer i døgnet. Nogle børn sover lidt mere, andre lidt mindre, det er et gennemsnitligt behov.

Nogle gange kan det være en fordel at give mælk af to omgange, så du f.eks. starter med at amme, herefter skifter I hende, og i forbindelse med at hun bliver skiftet, må du meget gerne svøbe hende. Det at være svøbt vil gøre, at hun lettere kan flyttes fra jeres favn og ned, hvor hun ...


Annonce

... skal sove. Så amme hende, skifte hende, svøbe hende og så amme hende igen eller tilbyde hende supplement på flaske.

Se på hende, se på hendes øjne, fornem hendes vejrtrækning. Når I fornemmer, at hun er lige ved at falde i søvn, men ikke sover helt, så skal I flytte hende fra jeres favn. Hun er stadig svøbt og bryst eller flaske kan erstattes af en sut. Put hende stille og roligt, langsomt ned fra jeres favn og ned i lift eller barnevogn. Stå lidt ved hende, hold hænderne på hende, så hun kan mærke, at I er der. Ligger hun i liften, så må I gerne svinge den lidt, puttes hun i barnevognen, så må I gerne vugge eller trille den lidt. Det vil være rigtig fint at hun med lidt bevægelse lulles ind i søvnen.

I må gerne sige beroligende ord som "shh-sshh" eller sætte lidt ord på "såå lille skat, er du bare så træt, sååå" eller lignende, også selvom hun ikke nødvendigvis kan høre det. Det at I sætter lidt ord på, kan være med til at I er mere rolige og hun vil naturligt også fornemme på jeres vejrtrækning osv. at I taler. Det kan være rart for hende at mærke jer og mærke at I taler, også selvom hun ikke hører de lyde I siger. Det er vigtigt for hende taleudvikling og sprog fremover, at I lige nu ikke bare er stille, men vænner jer til at småpludre, snakke, synge for hende osv. præcist som I ville gøre, hvis I ikke vidste, at hun havde svært ved at høre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I København ligger Børneklinikken for tale- og hørehæmmede. Se boernekliniken.dk. De tilbyder blandt andet telefonrådgivning til forældre, og jeg tænker, at du måske vil have glæde af at kontakte dem. De har måske nogle pjecer eller andet, som du kunne have glæde af.

Du kan også have glæde af min bog "Helens bog om Børn & Søvn":)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce