Svar: 5 måneder søvn
Kære Olga
Tak for dit brev - jeg beklager svartiden, som skyldes, at jeg har været på babymesse de sidste dage:)
Det lyder som om, at det tærer på dig at amme - du vejer nu kun 47 kg og ligger 2 kg under den vægt du havde, før du blev gravid. Det lyder som om, at din læge også synes, at amningen måske er lidt for hård for dig - og jeg tænker, at du måske skulle overveje at supplere Sofia med en flaske. Du må stadig gerne amme, men måske ville en flaske sen aften give jer lidt mere ro, og du kunne få lidt sammenhængende søvn og lidt flere kræfter...
Det er rigtig fint med 2 måltider skemad - hvis du fornemmer at Sofia virker parat, må du dog godt øge hende til 3 måltider skemad. Det kan være bedre at hun tilbydes f.eks. 1/2-3/4 dl. skemad 3 gange dagligt, sammen med vand af kop og derudover brystet - end at du giver hende 1.5 dl skemad to gange dagligt.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre, tilbydes evt. brystet når dagen begynder, så I på den måde vågner stille og roligt op.
Morgen 8: Tilbydes 1/2 dl. grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Tilbydes 1/2-3/4 dl. grød eller grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Ammes
Puttes til dagens 3. lur - eller måske springer hun den over, hvis hun har sovet to lange lure i stedet.
Aften 18: Tilbydes 1/2-3/4 dl. grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes ...
... til natten ca kl 20 - tidspunktet afhænger lidt af, hvilket tidspunkt den 3. lur ligger på og om hun sover to eller tre lure om dagen.
Sen aften 23-24: Ammes - Eller tilbydes her en flaske med modermælkserstatning.
Midt nat: Ammes x 1 efter behov
Bruger Sofia sut? Det kan hjælpe hende til ro, hvis hun vil tage imod en sut, så når hun har fået mælk, så får hun sutten og puttes i sin seng, hvor hun så kan sove.
Du skal også prøve at arbejde på, at hun flyttes fra din favn og ned i sengen, lige der, hvor hun næsten sover, men dog kan registrere, at hun ligger i sin seng. Det er vigtigt, at hun lige når at følge lidt med og kan fornemme, hvor hun puttes. Hvis hun falder i søvn i din favn og derefter flyttes sovende, så vil hun vågne op, blive urolig over, at hun ligger et andet sted og vil ikke kunne komme videre i søvnen før du atter tager hende op i dine arme. Det er derfor godt, hvis hun kan puttes ned, hvor du ønsker hun skal sove.
Det er korrekt, at hendes udvikling lige nu kan give ekstra urolig søvn og det kan godt være, at hun om natten har brug for lidt stillingsskift, kærtegn osv. for at komme videre i søvnen - det er helt okay. Men prøv om du kan undgå at tage hende op i din favn, hver gang hun vågner, prøv om du kan undgå at lægge hende til brystet osv. hver gang hun vågner - du skal forsøge at få hende videre i søvnen med så lidt aktivitet fra din side som muligt.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.