Svar: Sover sent, og mange opvågninger
Kære Stine
Tak for dit brev :)
Der er ingen tvivl om at jeres datters indlæggelse spiller ind. Som du har fortalt i dit tidligere brev, så var det nogle gange næsten et overgreb på hende, når der skulle tages blodprøver osv. hvor hun måtte holdes af flere personer, og hvor hun endte med at kaste op… Det har været nødvendigt med indlæggelse og behandling, og I har ikke kunne gøre det anderledes - men det påvirker hende, og lige nu vil hun naturligt have svært ved at koble fra, svært ved at overgive sig til søvnen, ligesom hun vil sove meget uroligt. Hun vil drømme ekstra meget og på sin vis er det godt, for drømme er bearbejdelse af det hele - men det forstyrrer hende naturligvis, ligesom det også forstyrrer jer…:)
Hun er knap et år og lyder til at være rigtig træt om eftermiddagen. Hun har brug for sin lur kl 16 eller sagt på en anden måde, hun har stadig brug for to lure dagligt. Problemet er, at når hun sover så sent, som hun gør, så vil hendes sene lur påvirke hendes nattesøvn - både så hun bliver meget svær at få i seng og også så hun kan få opvågninger om natten.
Du fortæller, at hun ofte står op kl 06, men først sover til middag kl 11. Jeg vil foreslå dig, at du holder fast i jeres stå op tidspunkt, så I står tidligt op hver dag, men at du så forsøger at få hende til at sove formiddagslur tidligere. Gerne kl 9.30. Du kan putte hende i barnevognen og trille en tur med hende, du kan også lægge dig med hende i dobbeltsengen og se om du på den måde kan få hende til at sove. Det er lige meget - bare du får hende til at sove her.
Det vil være rigtig godt, hvis hun kan sove tidligere formiddagslur, da det vil rykke hendes middagslur frem, så den kommer til at ligge tidligere og dermed vil hendes puttetidspunkt om aftenen også rykkes frem. Denne rytme vil også passe bedre med den rytme, som hun skal kunne følge, når hun begynder i dagpleje.
Jeg tror faktisk godt, at hun vil kunne sove mellem 9-10, hvis hun er stået op kl 06 og hvis du triller hende eller putter dig med hende. Men før hun puttes skal hun have både morgenmad og mellemåltid. Det er vigtigt, at hun får noget at ...
... spise, så hun sover bedre.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød eller havregryn med lidt sødmælk (50 ml). Eller du kan prøve med lidt æg, pølser, skinke eller lignende. Det er vigtigt, at hun nu begynder at spise - jf. tidligere brev. Vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, frisk frugt, bær. Tilbyd også gerne lidt frugtmos eller lidt frugtgrød, vand af kop.
Puttes til formiddagslur ca 9.30, sover måske 45-60 minutter og det er fint:)
Frokost 11.30: Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, brød. Prøv med færdig lavet babymad fra glas til børn på 11-12 måneder. Prøv med rester fra aftensmaden. Hvis hun ikke er til rugbrød, så prøv med lysere brødtyper, som stadig har et højt indhold af fibre. Vand af kop.
Tilbydes en banan, evt. moset sammen med lidt tykmælk (50 ml), vand af kop og puttes til middagslur. Her er klokken måske 13.30… Hvis hun har brug for en flaske inden, så tilbyd hende flaske, men hold mængden på ca 100-150 ml mme.
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, tilbyd igen friske bær og lidt frugtmos eller frugtgrød, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, børnevenlige retter med hakket kød, sovs og ris, kartoffelmos osv. jf tidligere brev :) Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten, smøres med creme osv.
Tilbydes en godnatgrød og hvis hun ikke vil have dette, så prøv med minifras, en banan eller lignende. Vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 20. Hold mængden på 100-150 ml
Sen aften eller først på natten: Evt. flaske - hold mængden på 100-150 ml, så hun samlet over døgnet max får 400 ml mme.
Som sagt gør jeres situation lige nu at de tre flasker dagligt kan være okay, men du skal forsøge at holde mælkemængden nede, for at sikre plads til mere rigtig mad i løbet af dagen. Det er ikke fordi at hun skal "sulte", men hendes lyst til at spise og hendes evne til at tygge og turde synke mad med mere konsistens vil naturligt blive bedre af, at hun ikke er mættet med mælk, men føler behov for mere rigtig mad.
Tiden vil arbejde for jer:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.