Annonce

Annonce

Svar: Rytme ved flaske samt opstart af skemad


16. juli 2015

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Iben

Tak for dit brev :) Det lyder som en rigtig god beslutning for jer, at I nu er gået over til flaske. Lillesøster trives bedre med dette, og det giver langt mere ro i hele familien og det er helt fint, at du giver modermælkserstatning og prioriterer at din tid bruges på både lillesøster og storesøster og ikke på udmalkning - helt fint, ro på:)

Det ses ofte, at børn som er blevet ammet og som går over til flaske, vil have en lidt anden spiserytme end børn der har fået flaske længere tid. Det er præcist som du skriver, at ammerytmen følger med over i flaskegivningen. Og lige nu vil det være rigtig fint, at du følger denne rytme og giver hende mælk, når hun beder om det.

Rytmen vil stille og roligt ændre sig netop i takt med, at du begynder med lidt skemad. Det vil være super godt, at du hen af vejen i takt med at hun tilbydes skemad flere gange dagligt, forsøger at skabe en rytme, hvor hun får skemad og vand af kop, når hun vågner af en lur og så tilbydes flaske før hun skal sove. På den måde sikrer du hende begge dele og det måltid, som hun lige nu ofte søger, når hun vågner erstattes således på sigt af skemad og vand. Mælken indgår som en naturlig del af hendes putteritual og kommer således ofte til at ligge med 3-4 timers interval.

Du må meget gerne starte med lidt skemad, men det skal være små mængde, svarende til smagsprøver. Du må meget gerne starte med kartoffel- og grøntsagsmos, der er ingen som siger, at man skal starte med grød. Hvis jeres lillesøster viser større interesse for mos, så må du gerne give hende det. Kartoffel giver en god basis og du kan tilsætte f.eks. kogt gulerod, blomkål, squash og broccoli. Du kan også prøve med en ren gulerodspure og se hvad hun siger til dette:)

Majsgrød og risgrød laves af mel og har derfor en lidt cremet konsistens. Du kan også prøve med grød af hirse, boghvede og quinoa, som du kan lave af flager. Det giver en lidt mere fnugget konsisten og nogle børn kan faktisk rigtig godt lide dette. Til at starte med synes jeg ikke du skal komme en masse frugt i grøden, det er så lidt hun skal have og der vil være rigeligt at smage på for hende. Konsistensen og smagen er meget forskellig fra mælk og hun behøver ikke yderligere variation i begyndelse. Hen af vejen kan du dog godt søde med lidt frugtmos som topping. Det giver også mulighed for at variere smagen yderligere, da en grød naturligt smager forskelligt alt efter om det er æblemos, pæremos eller sveskemos du kommer på.

Banan kan nogle gange være lidt hårdt for maven, så det ville jeg umiddelbart vente med til hun er lidt ældre og spiser mere - og du ved at hendes mave kan håndtere det. Generelt at kogt frugtmos bedst så længe hun er under 6 måneder. Efter 6 måneders alderen kan frisk frugt bedre kaperes...

Du kan også prøve at købe færdiglavet babymad og grødprodukter. Det giver mulighed for at give hende meget lidt af gangen, så der ikke går ...


Annonce

... så meget til spilde. Det giver også mulighed for at variere hendes indtag lidt mere:) Der er ikke noget i vejen for at kombinere hjemmelavet og færdiglavet mad…

Med hensyn til væskebehov, så er det sådan, at den første måned har barnet brug for 170 ml pr. kg i døgnet. Dette svarer til ca. 1/6 af barnets vægt. Fra 2 til 6 måneder reduceres mælkeindtaget gradvist, således at barnet ved 6 månedersalderen skal have ca. 110 ml pr. kg, svarende til ca. 1/9 af barnets vægt. Da din datter aldersmæssigt ligger imellem 2 og 6 måneder, så vil jeg sige, at hendes døgnbehov er ca. 140 ml pr kg. Da hun vejer 7,5 kg betyder det 140 x 7,5 = 1050 ml i døgnet. Det du fortæller lyder derfor lige efter bogen, og det er helt fint, at hun får +/- 200 ml og på den måde selv regulerer sit behov. Nogle dage vil hun naturligt være mere tørstig end andre dage:)

I princippet kan din datter godt være så sulten, at hun ikke kan overskue skemaden og derfor søger flasken. Nogle gange kan man derfor godt vælge at tilbyde lidt flaske f.eks. når hun vågner og så en lille times tid efter forsøge med lidt skemad og lidt vand af en kop og før hun så skal sove, så får hun så en flaske mere. Det kan give lidt mere ro og koncentration om skemaden i starten og nogle børn har også lettere ved at kapere skemaden, den fastere føde i maven, hvis de har lidt mælk i maven…

Jeg anbefaler normalt at man starter op med skemad om dagen først, men hvis det fungerer om aftenen hos jer, så er det naturligvis også okay. Jeg oplever dog ofte, at hvis man begynder med skemaden om aftenen, så vil nogle børn sove mere uroligt. Deres tarme arbejder på højtryk for at nedbryde maden og de får lidt mavekneb og den effekt man ønsker om aftenen - at de godt mætte skal sove godt, opnår man derfor ikke i begyndelse. Hvis man begynder med skemad om dagen, så vil barnet naturligt ikke sove så længe, hun vil bruge sig selv motorisk, trille, være igang osv. og maden fordøjes bedre…

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen: Flaske og sover videre og får derudover ofte en lille flaske når dagen begynder og I skal til at stå op.

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften: Tilbydes smagsprøver på lidt grøntsagsmos, vand af kop. Dette måltid introduceres ofte, når måltidet til frokost fungerer og maven kan følge med.

Flaske og puttes til natten

Sen aften eller først på natten: Flaske

Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at den er kommet i en ny udgave april 2015 - du kender den på det røde bånd i højre hjørne "ny revideret udgave". Jeg nævner det, fordi jeg ved at nogle boghandlere stadig har den gamle udgave stående… Den nye udgave følger Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger.

Fortsat held og lykke - og god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce