Annonce

Annonce

Svar: Salt i maden


3. juni 2015

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære C.

Tak for dit rigtig fine spørgsmål :)

I har et eller andet sted nok begge ret, og jeg vil gerne beskrive retningslinjerne for jer. Da I ikke bor i Danmark, kan det måske være svært for jer at følge det hele, men retningslinjerne kommer her:

Det anbefales som udgangspunkt, at børn ikke tilbydes salt. Det anbefales generelt at vi alle sammen, både børn og voksne spiser mindre salt. Salt er dog ikke forbudt - salt har en række vigtige funktioner i forhold til væskebalance, muskel- og nervefunktion. Men undersøgelser tyder blandt andet på, at jo mere salt man spiser i barndommen, jo højere blodtryk kan man risikere at få som voksen.

De største kilder til salt er industrielt forarabejde produkter som ost, pølser, brød, konserves osv. Derudover salt der tilsættes ved madlavning - f.eks. i frikadellefars, i kogevandet, når I koger grøntsager osv.

Det anbefales, at børn og voksne spiser samme mad og at man her så skal forsøge at begrænse saltindtaget til børn. Det betyder, at man i overgangskosten ikke bør tilsætte salt aktivt, men hvis I salter kogevandet lidt, når I f.eks. koger spaghetti eller grøntsager, så er det i orden.

Det anbefales, at begrænse eller undgå indtaget af industrielt forarbejdede produkter, og når I vælger at købe f.eks. brød, kød, fisk, yoghurt og lignende, så vil det være rigtig godt at gå efter nøglehulsmærket, fordi dette er med til at sikre, at saltindholdet ikke bliver for højt. Nøglehulsmærket er et fælles nordisk ernæringsmærke, som sikrer at der er sparet på fedtet, på sukkeret og på saltet - og at produkterne har en vis mængde kostfibre og fuldkorn. Det anbefales at saltindholdet i børns kost ikke bør ligge over 0.5 g/MJ. Jeg ved ikke, om I har et lignende mærke, hvor I bor. Ellers kan du læse om nøglehulsmærket på noeglehullet.dk

Så hjemme hos jer - lyder det altså rigtig fint, at I så vidt muligt bruger bordsalt, når I voksne har behov for at salte ...


Annonce

... jeres mad og på den måde undgår salt direkte i maden. Lidt salt i frikadellefars og lignende er okay, men super godt, at I allerede har skruet dette ned, der må dog gerne tilsættes lidt. I Sundhedsstyrelsens opskrifter i "Mad til spædbørn og småbørn 2015" indgår salt i de fleste af opskrifterne under "familiens mad".

Revet parmesann over en pastaret kan være rigtig lækkert, men giver naturligt en del salt. At smage på feta og oliven giver også en del salt - der er her en balance mellem at lade jeres dreng smage, udnytte hans lyst til at putte i munden, fordi det forebygger kræsenhed netop at lade ham smage og spise så forskelligt som muligt. Og så samtidig sikre, at han ikke spiser alt for mange saltholdige fødevarer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Han er snart et år og skal derfor naturligt spise samme mad, som I andre og får derfor også en del salt.. Derfor er det vigtigt, at I generelt skærer saltmængden i jeres mad ned og kun salter, når det er nødvendigt, alternativt bruger bordsalt. Så I, som du skriver "laver mad selv fra bunden og undlader at oversalte", fordi det så netop giver plads til en gang imellem at smage forskellige fødevarer, også fødevarer som indeholder mere salt. Netop brugen af hjemmelavede produkter, skriver sundhedsstyrelsen er med til at holde saltniveauet nede.

Det anbefales også at give ham vand fra hanen fremfor vand fra flaske, fordi vand fra flaske kan indeholde salte, som han ikke har brug for. Er I ude at rejse eller på tur, hvor I ikke kan bruge drikkevand fra hanen, må han dog gerne få flaskevand. Den forskel der kan være på saltindholdet i vandhanevand alt efter, hvor man bor i landet har ingen betydning. Her ved jeg så ikke, hvordan det er hvor I bor. Hvis det generelt anbefales at I køber vand på flaske, fordi vandhanevand er af en kvalitet, hvor det ikke kan drikkes, så skal I naturligvis følge de råd, som gælder i jeres land:)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat god appetit!:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Naturlægemidler - børn

Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.

Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".

Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce