Brev:
Søvn, vuggestue og amning?
Kære Helen,
Jeg har skrevet til dig før, om amning og søvn, og nu vender jeg så tilbage. Mit spørgsmål i dag handler om vuggestue og seperationsangsten, og om hvorvidt det kan være knyttet til nat-amning ophør. Og så vil jeg meget meget gerne tage imod et godt råd om putteritualer i denne alder. For de seneste tre uger har han ammet, som var det den sidste gang i hans liv (altså ivrigt) og kun her de sidste par dage, er det som om, han begynder (?) at tumle lidt rundt selv for at finde ro.
Ud af dit svar kunne jeg læse, at jeg måske havde givet dig indtryk af, at jeg også ammede ham flere gange om dagen, og du frarådede mig derfor(?) at stoppe amning samtidig med vuggestuestart. Derfor konkluderede jeg, at nat-amningen ville være hensigtsmæssig at stoppe. Dels fordi han ville kunne sove mere end ellers, og dels fordi jeg bare var så træt så træt. Et par uger forinden havde jeg rykket hans tremmeseng hen til dobbeltsengen, i håb om at nærheden ville dæmpe hans trang til mælk. Det gjorde det ikke ;-) Altså stop for amning om natten og far overtog min plads om natten i dobbeltsengen.
De første 2-3 nætter var lillebror vred og græd, men far klarede det fint. Men, han var jo netop begyndt vuggestue, og alderen taget i betragtning er disse tre ingredienser en svær cocktail at sluge.
Pga helligdage og vaccination har hans indkøring været: 3 dage vuggestue med mor (1 time), 4 dages pause, 3 dage hvor mor går hhv.15-45 min. Og så 5 dage, hvor jeg på samme måde er gået 45-60 min. Sidste dag før Kr.himmelfart, sov han morgenlur derovre, fordi mødetidspunktet ikke passede med hans træthed/morgenlur.
Han blev syg efter vaccination, på (4.dagen i 1.vugguestueuge) og siden da har han været meget morsyg. Næsten værre end da han var yngre. Jeg er helt skæv i kroppen af at slæbe rundt med ham, og jeg undrede mig faktisk over, hvor stærk angst han havde. Ved dog at det bedste er, at acceptere og rumme det, og selvfølgelig slippe ham, så snart han viser tegn/nysgerrighed. Men det har været kompliceret af, at han tydeligvis forbinder tryghed med mælk. Så lige pludselig – efter mange måneder uden mælk om dagen- ville han i de seneste uger søge mit bryst om dagen. Et par enkelte gange (mest morgener) har jeg givet ham det, ...
... hvorefter han stråler og tuller rundt selv:-) Men de fleste dage har jeg ‘kun’ ammet ham 1/2-1 time om aften ved putning.
Hvad mener du jeg kan gøre, med denne langsomme indkøring og så seperationsangsten oveni? Selv er jeg ked af at de vil skifte indkøringspædagog nu, aft deres arbejdstider. Men på den anden side forstår jeg godt logikken i, at barnet ikke skal være afhængig af en voksen, hvis denne bliver syg eller har fri. Jeg skal starte arbejde d.8/6, så det er meget snart. Jeg prøver at være meget fysisk nærværende for ham, og hele sidste uge, hvor han græd når jeg gik og næsten hele 20 min da jeg ventede på ham ved ‘timens’ slutning, måtte vi sidde helt tæt og komme os. 5-10 min. Så at forestille mig, at han er dernede 5-6 timer hver dag snart, det er svært… Far er heldigvis i baggrunden, hvis det bliver nødvendigt.
Med hensyn til putning, prøver jeg at synge for ham, mens jeg ammer ham. Men skal der introduceres noget andet til putteritualet, end nuværende amning, skal det nok være efter denne. For han er tydeligvis helt opsat på at die, så snart vi går ind på soveværelset. Problemet er at han vimser rundt. Og nu da der ikke er tremmer på hans seng hele vejen rundt, ligger vi i dobbeltsengen, og han kan endda finde på, at stå op. Bøger er sjove at bladre i, men ikke hvis siderne er af pap. Godnat-til-hele-kroppen-leg er umulig, da han vimser rundt.
Jeg har tidligere givet ham bad ved aften tid, men det er ofte meget presset, med aftensmad, opvask og to større søskende. I det hele taget er der gang i familien, hans vilde storebror på 6 og kærlige teenagesøster på netop 15 år. Især ml. 17.30-19. Det skal lige tilføjes at han ellers trives godt, og er meget kærlig. (Og at han begyndte at gå som 10 mdr gammel.)
Far sover fortsat sammen med ham, og han vågner typisk 2-3 gange. Nogen gange får han sut, andre gange ikke. Kun én gang er jeg gået ind på soveværelset og ammet ham kl.4, fordi han på det tidspunkt havde været vågen i 1 time, og vi andre ligeså. Samme dag var det søsters fødselsdag..
Og allersidst: hvordan søren kommer vi videre herfra ift nætterne? Vi voksne ville jo gerne sove sammen på et tidspunkt! Jeg vil mao gerne tilbage i min seng, men uden at amme…
Med håbefulde hilsener
Den trætte mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
Viden om børn:
Rødbede
Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.
Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.