Svar: Dårlig samvittighed
Kære H
Tak for dit brev :)
Det er essentielt for børn udvikling, at de har tilknytning til vigtige voksne. Børn vil knytte sig særligt til en person, som så vil være den person, der vil fungere som barnets sikre base - altså den som barnet altid vil søge og som barnet trygt vil stole på vil hjælpe, hvis der opstår usikre situationer. Dette kaldes for primære omsorgspersoner og barnet vil normalt have især to primære omsorgspersoner - oftest mor og far. Jeres datter har også sekundære omsorgspersoner, som hun vil bruge, når mor og far ikke er der. Det kan f.eks. være bedsteforældre eller pædagogerne i vuggestuen.
Jeg går ud fra at far og datter har et tæt forhold, og at far nyder at være sammen med lillepigen og elsker hende højt - og der er ingen problemer i, at du derfor vælger at gå til fitness eller løber en tur. Når mor ikke er der, så er far der - og så bruger hun naturligt ham. Når hverken far eller mor er der, når hun f.eks. er i vuggestue, så bruger hun pædagogerne der - den ene måske mere end den anden:)
Det vil være rigtig godt at du siger farvel så hun ser at du går og ikke oplever at du pludseligt er forsvundet. Far ...
... skal så naturligvis trøste, berolige, betrygge og aflede og måske skal de to lave noget i weekenden, som bliver deres lille hyggelige rutine. Noget far og datter gør sammen, når mor ikke er hjemme, så de begge på sigt kan glæde sig til denne hyggestund:)
Det kan være at trille en tur, gå i skoven, tage i svømmehallen. De kan også blive hjemme, bygge puslespil, bage boller eller lave noget andet, hvad far nu synes kunne være sjovt… Hvis han synes det er sjov og hyggeligt, vil hun spejle sig i det og vil sandsynligvis også synes, det er mere sjovt. Hvis han bliver frustreret over, at du er væk, og han står med hende alene, når hun kalder på mor, så vil hun naturligt mærke dette og vil selv blive mere frustreret. På samme måde er det rigtig vigtigt, at du ikke signalerer usikkerhed og dårlig samvittighed, når du tager af sted. Dette mærker og aflæser din datter også tydeligt. så hvis hun fornemmer, at du er utryg ved at tage af sted, så vil hun naturligt være utryg ved at være hjemme hos far. Det kan give hende følelsen af at, det må være noget galt, når du vægrer dig ved at gå…
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!