Svar: Tigerspring - 6 mdr.
Kære Mette
Tak for dit brev.
Børn vil naturligt have perioder, hvor de sover dårligere end i andre perioder og især når børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt (det man kalder tigerspring), vil det påvirke deres søvn.
For jeres dreng betyder det at han, når han sover, får sig lagt i stillinger, som han endnu ikke mestrer at komme væk fra. Han triller måske om på siden eller på maven og kan så ikke finde ud af at komme tilbage igen eller få lagt sig i en rarere stilling, så vågner han, klynker han og har brug for din hjælp til at blive lagt rigtigt igen.
Mentalt sker der også mange ting, han oplever nu verden mere og mere bevidst, får rigtig mange stimuli i løbet af dagen, og alt hvad han oplever skal bearbejdes om natten, når ...
... han sover. Derfor vil han lige nu også kunne drømme ekstra meget. Det betyder, at han om natten godt kan ligge og klynke, smågræde osv. ligesom ha faktisk også kan ligge og grine eller småpludre mere eller mindre i søvne. Det er helt normalt for alderen og den udvikling, som han går igennem.
Det kan ofte mærkes både om dagen og om natten - men hyppigst om natten:)
Man skal være lidt varsom med at sige, at det lige præcis er i uge 12, 19, 26 osv. at børn gennemgår faste udviklingsspring. Det er jo ikke sådan, at børn ikke udvikler sig imellem disse uger, og børn er naturligt forskellige og udvikler sig derfor også i forskelligt tempo:)
Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling".
Rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.