Annonce

Annonce

Svar: Sensitiv dreng - 7 mdr.


17. februar 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit brev og din meget fine beskrivelse af din lille dreng og også af dig selv og alle dine tanker:)

Jeg synes det stråler ud af dit brev, at du er en rigtig god mor, som gennem de sidste 7 måneder har forsøgt at gør det bedste for din lille dreng. Der er ingen tvivl om, at du elsker ham højt og ønsker at han skal have det godt - og det lyder faktisk, som om at du er ret god til at læse ham. Du fortæller, at når I er ude, så kan du se på ham, når der sker for meget. Du oplever at når han har fået nok, så lukke han sig inde i sig selv og så ved du, at det er tid til at køre hjem, ellers bliver han for ked af det sidst på dagen.

De første måneder, har I skulle lære hinanden at kende, og det du ved nu, vidste du naturligt ikke dengang. Derfor føler du, at du har skulle prøve dig meget frem, og det er helt naturligt, det gør alle nybagte mødre. Og nogle gange har du måske stimuleret ham lidt for meget og andre gange taget ham med for meget rundt, men du har jo mærket hans reaktion og har så taget konsekvenserne af det. Du har givet ham mere ro, du har holdt ham fysisk tæt på dig, og i dag ser du resultatet. Du har en overordnet rigtig glad, smilende, utrolig kærlig og storgrinende dreng:)

At du har haft en efterfødselsreaktion har naturligvis ikke gjort jeres start lettere, men du har stadig formået at mærke efter, hvad du følte var rigtigt - og det er super godt! Stort skulderklap for det :) For det er bestemt ikke let at holde fast i sin mavefornemmelse, når man er usikker på sig selv og sin rolle som mor og samtidig har kommentarer fra bedsteforældre og andre, som man skal forholde sig til, men du har klaret det. Det lyder også mellem linjerne som om at du har en rigtig god mand, som har støtte, hjulpet og været der hundrede procent! Jeres dreng har både en god mor og en god far:)

Og så til dine spørgsmål:) Med hensyn til sensitivitet, så er det at være særligt sensitiv ikke det samme som at man er "særligt skrøbelig" eller "ikke tåler noget". At være særligt sensitiv er et karaktertræk. Det betyder at man er bærer af et gen, som giver en særlig sensitivitet og dermed er det arveligt.

Hvis jeres dreng er særligt sensitiv, så vil han ofte bearbejde indtryk med større dybde. Det betyder at han vil reagere med særlig følsomhed overfor lyde, synsindtryk og berøring. Reaktion på lyde kan f.eks. være hvis flere mennesker er samlet på et sted, det kan også være lyde ...


Annonce

... fra radio, tv, køkkenmaskiner eller andet. Synsindtryk – at være et sted med meget lys, skiftende farver osv. - kan påvirke de særligt sensitive børn og gøre dem urolige. Berøring – tøj der kradser, blide kærtegn osv. - kan virke ubehageligt på barnet.

Han kan også blive påvirket af andres følelser. Han vil fornemme dit humør og blive smittet af din sindsstemning, så hvis du er glad, så er han også glad, hvis du er stresset, så virker han også ekstra urolig og grædende…Og han vil også ofte vise sine følelser meget intenst - kan han være klukkende glad eller dybt ulykkelig.

Og jeg er helt sikker på, at du ikke har skadet ham. Netop hvis du selv er bærer af det sensitive gen, så har du jo en forståelse for, hvordan han har det og dermed en forståelse for, hvad der har kunne hjælpe ham - og derfor har du reageret så fint på hans signaler.

Og nej - han er ikke morsyg - han er morglad :) Og man må gerne være glad for sin mor!

Når et lille barn bliver født, så skal det og forældrene knytte sig til hinanden. Det sker gradvist i takt med at man lærer hinanden at kende og barnet knytter sig naturligt til sine forældre, som jo er de personer der passer og plejer ham hver dag.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

De første tegn på at han er i færd med at knytte sig til dig er, at han følger dig med øjnene i rummet, når du bevæger dig rundt, han smiler mere til dig end til fremmede, og det er dig som bedst trøster ham, når han bliver ked af det eller bange. Et vigtigt tegn på at han er trygt tilknyttet sin mor er, at han bruger dig som en base, hvorfra han kan udforske verden. Siddende på dit skød tør han observere mere, tør måske charmere andre mennesker velvidende at der sidder han trygt og godt, at du passer på ham. Siddende hos dig kan han således være lidt mere modig.

Når I er et fremmed sted, så vil han derfor begynde med at studere stedet fra dit skød, men stille og roligt vil han turde undersøge omgivelserne, samtidig med at han hele tiden holder øje med hvor du er, så han kan søge tilflugt hos dig, hvis det hele bliver lidt for overvældende.

Det er helt naturligt at han med den alder han har, har det allerbedst, når han kan være i din og fars favn, når han kan sidde hos jer - og I skal putte, kysse, kramme alt det I kan. Det er ikke udtryk for at han er utryg, tværtimod:)

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre og sender et stort knus:)

Rigtig meget held og lykke - glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce